UE: Facilitarea circulației lucrătorilor europeni, protejându-le în același timp drepturile, este esențială

Moartea unui biciclist într-un accident produs în comuna Sutești, a amplificat acțiunile de control ale Serviciului Rutier Vâlcea
27/10/2017
Percheziţii în județul Vâlcea și București, la firme bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani
31/10/2017

  • “Mă duc la Grenoble pentru 3 luni”
  • “Mă duc la Pinon, Franța. Plec pentru o lună”
  • “Mă duc într-un cartier din Paris pentru 3 luni”

Acești trei lucrători polonezi sunt ceea ce noi numim „lucrători detașați”, care își părăsesc țările de origine pentru a lucra în misiuni temporare în străinătate.

Numărul acestora în Uniunea Europeană a crescut de la 600.000 în 2007 la 2,05 milioane în 2015. Ei lucrează ca zidari în Germania, ca instalatori în Franța. Sau, ca Ilidio Ferreira din Portugalia, ca muncitori în construcții în Belgia.

Ilido Ferreira / Muncitor constructor portughez: Avem case de plătit, familii de hrănit, trebuie să trăim. Mergem în Belgia sau în Franța. Portughezii sunt peste tot. Diferența este că aici, cu ajutor și cu tot ceea ce ne plătesc, putem câștiga cu ușurință de două ori mai mult decât în Portugalia.

Un salariu mai mare – asta atrage lucrătorii detașați. Dar pentru aceeași muncă, ei sunt, în general, plătiți mai puțin decât lucrătorii locali.

Armindo Alves Dolores / Sindicalist (CSC): Noi primim 40 de euro pe oră, iar ei iau jumătate. În plus, există și flexibilitate. Noi lucrăm 8 ore pe zi, dar ei lucrează între 10 și 12 ore pe zi. Ei lucrează în zilele de sâmbătă și de sărbătorile legale.

Diferența salarială constituie principalul motiv al revizuirii legii din 1996 privind detașarea lucrătorilor, la care lucrează Parlamentul European.

Elisabeth Morin Chartier / Co-rapotor EPP: Obiectivul este acela de a stabili același salariu pentru aceeași muncă prestată în același loc.

Agnes Jongerius / Co-raportor S&D: Pentru mine, este foarte important ca, în viitor, să nu avem lucrători de categoria I și de categoria a II-a în Europa: încetarea dumpingului salarial, încetarea concurenței neloiale, încetarea exploatării lucrătorilor.

Este o sarcină dificilă, deoarece interesele statelor membre diferă foarte mult. De fapt, țările care primesc cel mai mare număr de lucrători detașați sunt și cele care trimit mulți lucrători în străinătate. Și unele țări se tem să piardă o piață importantă a muncii.

În această agenție poloneză pentru lucrători detașați, există sute de cereri în fiecare zi. Companiile franceze, germane și poloneze caută lucrători cu înaltă calificare.

Radoslaw Galka / Manager de forță de muncă din Polonia: “În opinia mea, revizuirea directivei este complet inutilă și nu va schimba nimic în ceea ce privește funcționarea acestei piețe. Nu va schimba faptul că astăzi, milioane de angajați lipsesc de pe piețele germană, franceză și poloneză. Vedem deja că acest lucru se întâmplă.”

Elisabeth Morin Chartier / Co-rapotor EPP: “Federația franceză de construcții mi-a spus: Trebuie să aducem ţiglari maghiari. Nu mai avem muncitori calificați în așa ceva.”

Durata medie a unei detașări în Uniunea Europeană este de sub 4 luni. Cu toate acestea, Parlamentul European nu a închis ușa cererilor pentru perioade mai lungi.

Cererea crescândă de lucrători detașați determină și o creștere a fraudei: salariați nedeclarați, salarii sub salariul minim sau utilizarea de companii „de căsuță poștală”.

Companiile „de căsuță poștală” trimit lucrătorii să lucreze într-o altă țară în timp ce sediul lor social se află într-o țară terță, în care nu au activitate reală, dar beneficiază de contribuții sociale mai mici.

Agnes Jongerius / Co-raportor S&D: “Regulile actuale datează din secolul trecut, din 1996. Cred că atunci când vom clarifica regulile, vom clarifica și ce înseamnă comportament corect și ce înseamnă fraudă.”

Facilitarea circulației lucrătorilor europeni, protejându-le în același timp drepturile, este esențială pentru construirea fundamentelor unei Europe sociale. Acesta este obiectivul revizuirii directivei privind lucrătorii detașați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.