Combaterea schimbărilor climatice continuă să fie una dintre prioritățile UE

Ioan Şahinian a plecat în lumea celor drepţi
22/01/2018
Întâlnire de dialog civic cu organizațiile non-guvernamentale, organizată la Prefectura Vâlcea
23/01/2018

Eurodeputații doresc să sporească eficiența energetică și folosirea surselor regenerabile de energie

În 2016, Comisia Europeană a prezentat un set de propuneri de energie curată pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea dependenței UE de importurile de combustibili fosili și pentru a ajuta gospodăriile să-și genereze propria energie ecologică. Deputații europeni examinează acum amendamentele la aceste propuneri.

Energia regenerabilă

Ponderea energiei consumate din surse regenerabile aproape s-a dublat în ultimii ani, de la aproximativ 8,5% în 2004 la 16,7% în 2015. UE este pe cale să-și atingă obiectivul de 20% pentru 2020.

În 2014, țările UE au convenit că procentul ar trebui să crească la 27% până în 2030, însă deputații europeni spun că acesta ar trebui să fie de cel puțin 35%. De asemenea, deputații doresc să protejeze dreptul oamenilor de a produce, stoca și consuma propria lor energie electrică din surse regenerabile, fără să plătească taxe sau impozite.

Eficienta energetică

Îmbunătățirea eficienței energetice poate să reducă emisiile de CO2, dar și factura anuală de 350 de miliarde de euro pentru importul de energie. Acesta este motivul pentru care deputații europeni doresc să stabilească un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie în UE cu 35% până în 2030.

Un domeniu important în care se pot face ameliorări este încălzirea și răcirea clădirilor, care reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Aproximativ 75% dintre acestea sunt ineficiente din punct de vedere energetic.

În decembrie 2017, negociatorii din Parlament, Consiliu și Comisie au convenit ca țările UE să pregătească strategii naționale pe termen lung pentru a sprijini renovarea clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Scopul este ca până în 2050 clădirile din UE să nu mai ducă la emiterea de gaze cu efect de seră.

În plus, Parlamentul European a simplificat, anul trecut, etichetele energetice pentru aparatele de uz casnic, cum ar fi lămpile, televizoarele și aspiratoarele, pentru a ajuta consumatorul să compare eficiența lor energetică.

De asemenea, deputații europeni depun eforturi pentru instituirea unui mecanism de cooperare și control pentru a monitoriza progresele realizate în vederea atingerii obiectivelor UE în domeniul energiei și al schimbărilor climatice până în 2030, în special în ceea ce privește eficiența energetică și energia regenerabilă.

Pe 17 ianuarie 2018, Parlamentul European a adoptat în plen poziția sa asupra a trei propuneri privind energia ecologică: energia regenerabilă, eficiența energetică și un mecanism de control. Acum, deputații europeni vor începe negocierile cu Consiliul pentru finalizarea regulilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.