Parlamentarii europeni solicită un control strict al exporturilor de tehnologii de spionaj

Anunț - Elaborare Studiu de Fezabilitate la Obiectivul Pod pe DN7 km 239 + 376
Mircia Gutău: Comunicat de presă cu privire la fluturașii împrăștiați recent în Râmnicu Vâlcea
23/01/2018
#PL100 – centenarul Polonez al recuceririi independenței, marcat la Râmnicu Vâlcea
25/01/2018

Parlamentarii europeni solicită un control mai strict al exporturilor de bunuri „cu utilizare dublă” și în special de tehnologii de uz civil care pot fi utilizate de regimurile autoritariste pentru a-și spiona cetățenii.

În 2011, Abdul Ghani al-Khanjar a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Bahrain după ce a participat la diverse proteste în timpul Primăverii Arabe. Când a fost arestat, a fost șocat să își descopere toate mesajele text în dosarul de la poliție. Accesarea telefonului său de către poliție a fost posibilă cu ajutorul unei tehnologii de monitorizare vândută de către o companie europeană guvernului din Bahrain.

Klaus Buchner – Greens/EFA“Există numeroase exemple de cazuri în care tehnologia europeană a fost utilizată pentru arestarea, torturarea și chiar uciderea unor oameni în Iran, Egipt, Bahrain, Etiopia, Maroc, în special în timpul Primăverii Arabe”.

Parlamentarii europeni sunt de părere că Europa nu ar trebui să ajute dictatorii să își spioneze proprii cetățeni aprovizionându-i cu dispozitive sau software care facilitează accesarea calculatoarelor sau interceptarea telefoanelor mobile. Parlamentarii propun adăugarea acestor tehnologii de supraveghere pe așa-numitele liste de bunuri „cu utilizare dublă”, care sunt supuse unor restricții la export.

Klaus Buchner – Greens/EFA: “Nu dorim să exportăm produse care contribuie la încălcarea drepturilor omului. Deci, filosofia noastră este să avem o politică și un control al exporturilor bazate pe valoare”.

Lista europeană a tehnologiilor „cu utilizare dublă” vizează controlul acelor produse create pentru uz civil, dar care pot facilita crearea de arme de distrugere în masă sau pot contribui la planificarea atacurilor teroriste. Aici sunt incluse produse diverse, de la reactoare nucleare la anumite substanțe chimice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.