Cristian Buican: Să nu uităm niciodată că ziua de 27 martie este cea mai mare sărbătoare a Basarabiei

Intervenții ale pompierilor militari în Râmnicu Vâlcea
27/03/2018
Rosan Grup angajează vânzători pentru Cantina FAURECIA
28/03/2018

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării s-a întrunit în Sala Mare a Parlamentului de la Chişinău şi a decis semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România, devenind astfel prima provincie care se uneşte cu statul român. Astăzi marcăm 100 de ani de la acele evenimente memorabile şi avem datoria să cinstim românii participanţi la eveniment, învăţători, studenţi, oameni simplii sau politicieni.

Nu trebuie să uitam nici factorul diplomatic care a contribuit enorm la acest proces; diplomaţii români s-au dovedit buni tacticieni, exemplare fiindu-le deciziile rapide pe care le-au luat şi nu au ezitat să acţioneze pentru acest ideal. Datorită lor, Basarabia a parcurs toate etapele necesare pentru ca decizia din 27 martie 1918 a Sfatului Ţării să fie pe deplin legitimă şi să fie considerată baza incontestabilă a recunoaşterii unirii, nu doar pe baza factorului etnic, ci şi pentru cel al contribuţiei în război.

Cu toate că unirea de jure a durat doar 22 de ani, Basarabia a fost ferită în acest timp de războiul civil rus, de teroarea roşie, de colectivizare, de Holodomor sau de deportări forţate în Gulag. În schimb, Basarabia a primit două lucruri de preţ: în plan cultural, basarabenii au putut învăţa în limba maternă, au tipărit cărţi şi ziare în limba română, şi în plan politic, prin deschiderea spre lumea occidentală şi familiarizarea cu valorile ei.

Noi, românii, avem datoria să ne mobilizăm pentru a distruge diferenţele care încă există între Basarabia şi România. Pentru că dintre toate provinciile, Basarabia este cea care a trecut prin cele mai crunte evenimente, chiar şi după prăbuşirea comunismului când au fost lansate idei ca: două naţiuni şi două limbi, româna şi moldoveneasca, totul având o miză politică – menţinerea sub influenţa Rusiei sau apropierea de România şi Uniunea Europeană.

„Basarabia este prea mică pentru a trăi singură” se menţiona într-un memorandum britanic realizat de către Departamentul de Informaţii Politice al Foreign Office în august 1918. Decidenţii de atunci au demonstrat că s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor şi năzuinţelor cetăţenilor. De aceea, noi avem obligaţia morală nu doar de a comemora curajul înaintaşilor noştri, ci şi de a ne implica activ în asigurarea unui parcurs european pentru Republica Moldova. Prin puterea exemplului şi asigurarea unui sprijin constant, România trebuie să rămână aproape de Basarabia şi să se reîntregească sub cupola Uniunii Europene cu fraţii săi de peste Prut.

Să nu uităm niciodată că ziua de 27 martie este cea mai mare sărbătoare a Basarabiei, fapt dovedit de românii care s-au adunat pentru a comemora evenimentul şi nu doar simpla amintire dintr-un manual şcolar de Istoria românilor.

Deputat PNL,
Cristian Buican

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.