PNL Râmnicu Vâlcea solicită public răspunsuri din partea Primăriei Râmnicului

Anunț - Elaborare Studiu de Fezabilitate la Obiectivul Pod pe DN7 km 239 + 376
Primarul Mircia Gutău aduce precizări cu privire la criticile lansate recent de preşedintele interimar al PNL Râmnicu Vâlcea, Bogdan Popescu
20/06/2018
În campania de vară, utilizatorii serviciilor Vodafone preplătite beneficiează de bonusuri de până la 100.000 de MB lunar
20/06/2018
Elaborare Studiu de Fezabilitate la Obiectivul Pod pe DN7 km 239 + 376

Cu privire la conținutul comunicatului de presă al membrului PER Râmnicu Vâlcea, Gutău Mircia, transmis în numele instituției Primăriei Râmnicului, vă aducem la cunoștiință următoarele :

În opinia Organizației Municipale a PNL Râmnicu Vâlcea comunicatul nu este de natură a explica cetățenilor municipiului situațiile acuzate de Președintele Bogdan Popescu în conferința de presă a PNL Râmnicu Vâlcea din data de 15 iunie 2018, ci doar o încercare slab concepută de a-i aduce acestuia, ca persoană, insulte. Tocmai logica acestui material întărește afimațiile făcute de domnul Bogdan Popescu, conform cărora Gutău Mircia este depășit de evoluția societății, gestionează defectuos banii publici și nu are voința și onoarea de a înțelege mandatul pe care l-a primit prin vot la alegerile din 2016 și înainte de acest proces electoral.

De asemenea, este cel puțin deplasat și lipsit de bun simț ca unul care a „priceput” atât de bine administrația publică încât a primit două condamnări definitive cu executare pentru corupție din poziția de administrator șef, să scrie într-un document oficial al Primăriei despre cineva că nu înțelege acțiunile administrative. Atât Direcția Națională Anticorupție, cât și Curtea de Conturi a României au evidențiat în anul 2008 modul cum a înțeles în mandatele sale Gutău Mircia să administreze banii Râmnicului. Afară de aceste aspecte, comunicatul denaturează adevărul, având ca scop manipularea mass-media și a publicului.

Astfel, în data de 28 martie 2018, prin pct. 5 al proiectului HCL, conform Raportului privind rectificarea bugetului local și a listei de investiții, s-a aprobat suma de 2.000.000 lei pentru „începerea lucrărilor de amenajare și reparare a spațiilor de la demisolul imobilului din General Magheru nr. 25 (…) precum și suplimentarea alocărilor de cheltuieli pentru bunuri și servicii”. Ulterior, în ședința extraordinară din data de  2 aprilie 2018 s-a adoptat Hotărârea de cumpărare a imobilului situat în General Magheru nr. 25. În mod clar, Gutău Mircia și consilierii locali aflați în coordonarea sa au aprobat o investiție într-un imobil pentru care nu aveau HCL pentru achiziționare. Aceste aspecte reclamă o verificare urgentă a situației din partea instituțiilor abilitate. În acest mod este posibil ca artizanii acestei tranzacții imobiliare, specialitate a adminstrației Gutău, să explice cum și de ce au rescurs la o asemenea procedură.

Mai mult, în același comunicat mincinos, Gutău Mircia nu a explicat o altă acuzație, aceea de a fi propus și contractat un împrumut pe 10 ani în sumă de aproximativ 5,3 milioane de euro reprezentând cost parțial pentru mai multe investiții, fără a indica costul total al acestora, sursa de finanțare a diferenței dintre banii împrumutați și valoarea finală și prețul defalcat al lucrărilor pentru fiecare obiectiv investițional. O asemenea politică administrativă, fără stabilirea surselor de finanțare pentru diferența împrumut – plată finală, fără analize cost – beneficiu și fără estimări ale costurilor de finalizare conduce la riscul de a nu termina lucrările, Râmnicul rămânând dator la bănci până în anul 2028 cel puțin. Nu înțelegem de ce Primăria Râmnicului nu demarează proiecte pentru fonduri europene și nu atrage fonduri guvernamentale pentru dezvoltare, ținând cont și de faptul că primarul Gutău Mircia este în alianță cu PSD, partid aflat la guvernare.

Nu s-a justificat nici oportunitatea și urgența achiziționării clădirii din strada General Magheru nr. 25 cu suma de aproximativ 2,2 milioane de euro, în condițiile contractării împrumutului de 5,3 milioane de euro. Nu ne este clar cum Primăria are 2,2 milioane de euro să cumpere un imobil, dar nu are 5,3 milioane de euro pentru infranstructura municipală și se împrumută cu dobândă la bănci. Probabil aceasta este explicația majorarii taxelor.

În aceeași notă de acțiuni administrative ce arată batjocură față de banul public, primarul Gutău Mircia nu a justificat în vreun fel distrugerea investiției pentru sensul giratoriu de la intersecția străzii Dacia cu Calea lui Traian și refacerea acestuia după ce cu doar trei luni înainte a afirmat public că specialiști în studii de trafic i-au recomandat să-l desființeze. Așteptăm un răspuns din partea Curții de Conturi a României pentru lămurirea acestei situații. Apreciem că se impune tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de cheltuirea ineficientă a banilor publici.

Organizația PNL Râmnicu Vâlcea solicită public răspunsuri din partea Primăriei Râmnicului la aceste probleme și îi recomandă primarului Gutău Mircia să renunțe la metehnele sale atunci când ia decizii care implică și angajează răspundere financiară indirectă din partea contribuabililor, cu efect prin majorarea taxelor și impozitelor.

„Performanțele” și accepțiunile administrative ale lui primarului Gutău Mircia sunt ușor de măsurat. Din păcate, în 12 ani de administrație marca Gutău, Râmnicul a fost dominat de tranzacții imobiliare dubioase, lucrări de infrastructură cu prețuri foarte mari și defectuos executate, de pierderea investiției firmei Pirelli, de exodul tinerilor care au părăsit orașul pentru a-și câștiga existența în alte țări, de sufocarea agenților economici, de majorări de taxe la un nivel de nesuportat, de închidere a unor unități de învățământ tehnologic, de dispariție a fenomenului cultural și de procese de corupție. În tot acest timp nu au existat un plan economic, măsuri de păstrare a forței de muncă, un plan de înființare a zonei metropolitane, un spital municipal, un proiect de amenajarea a albiei râului Olănești sau vreun demers de susținere a proiectării unei bretele care să lege Râmnicul de viitoarea autostradă Sibiu – Pitești.

În luna noiembrie a acestui an, PNL Râmnicu Vâlcea va supune dezbaterii publice un proiect economico-administrativ care va include toate aspectele ignorate de actuala conducere a Primăriei municipiului reședință de județ. 

Departamentul de Comunicare al PNL Râmnicu Vâlcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.