Norme noi în UE pentru serviciile online: blocarea geografică va lua sfârșit

Relațiile Uniunii Europene cu China pe agenda prioritară, la preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene
04/12/2018
În ajunul lui Moş Nicolae se vor aprinde luminile în Bradul de Crăciun din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea
04/12/2018

Luni, 3 decembrie 2018, au intrat în vigoare noi norme, care obligă comercianții să ofere cumpărătorilor acces egal la bunuri și servicii online, indiferent unde se află în UE. Practica vizată se numește blocare geografică, iar în UE va lua acum sfârșit.

Este din nou acea perioadă a anului când luați cu asalt magazinele ca să cumpărați cadouri pentru familie și prieteni… Sau poate, la fel ca 57% dintre europeni, care au cumpărat online în 2017, ați decis ca anul acesta să cumpărați cadourile de pe internet. Ahhh, cadoul perfect pentru unchiul Erik din Stockholm. … Dar stați! De ce nu-l puteți cumpăra? A! Este un site din Spania! Refuzarea accesului la bunuri și servicii online din cauza locației se numește blocare geografică. Și, începând din 3 decembrie, se aplică norme care interzic această practică.

Róża Gräfin von Thun und Hohenstein / Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) – Polonia: “Imaginați-vă că sunteți în Belgia și vreți să cumpărați blugi de pe un site web românesc. Sunteți redirecționați către site-ul belgian, pentru că în România sunt mai ieftini. De acum nu veți mai fi redirecționați. Pentru uz propriu puteți cumpăra acei blugi de pe site-uri mai ieftine din alte țări și nimeni nu vă va interzice acest lucru”.

Blocarea geografică nu este singura formă de discriminare acoperită de reguli. Neacceptarea cardurilor de credit din alte state membre și imposibilitatea înregistrării pe un site web pe baza domiciului dvs. vor lua, de asemenea, sfârșit… Iar legislația se aplică unei game variate de bunuri și servicii, precum aparate de uz casnic, servicii online cum este găzduirea web și bilete la evenimente de divertisment, precum concerte sau parcuri tematice. Așadar, Crăciunul acesta, indiferent unde locuiți, nu veți mai avea nicio scuză că nu ați găsit cadoul perfect pentru persoana iubită!

sursa: Multimedia Centre - Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.