4.000 de kilograme de droguri, distruse de Poliția Română

ANDRÉ RIEU, “Regele Valsului” – susține patru concerte la Cluj-Napoca
14/12/2018
COD PORTOCALIU în Vâlcea – 150 de persoane au rămas fără curent în Bujoreni, satul Bogdănești
15/12/2018

În perioada 13 – 14 decembrie 2018, Inspectoratul General al Poliţiei Române a distrus 4.000 de  kilograme de droguri (cocaină, heroină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, etnobotanice, M.D.M.A. și bunuri care poartă urme de droguri), cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase

Potrivit prevederilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate, autorizată, în prezenţa unei comisii formată din: un specialist din cadrul formaţiunii centrale a I.G.P.R., specializată în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri,  gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi,  judecătorul delegat cu executarea și câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog și al Ministerului Mediului.

Drogurile distruse au făcut obiectul confiscărilor din perioada 2003-2018, în cadrul a 634 de dosare penale instrumentate de către Poliția Română, împreună cu procurorii DIICOT, soluţionate definitiv de către instanţele de judecată.

Cele mai semnificative capturi de substanțe stupefiante ce au fost distruse sunt 2,5 tone de cocaină și 323 de kg. de heroină, confiscate în dosare penale constituite în anul 2016.

  • Una dintre cele mai importante capturi de droguri ale anului 2016, 2.5 tone de cocaină, care erau transportate în mod disimulat în containere transoceanice, au fost confiscate de Poliția Română și DIICOT. 

Poliția Română, sub coordonarea DIICOT – Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină. 

În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.

Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.

Valoarea de piață a drogurilor a fost estimată la aproximativ 625.000.000 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.