Turiști francezi rătăciți pe Valea Zăvodului, salvați de jandarmii montani din Călimănești și Salvamont Vâlcea

1905 de vehicule verificate de RAR în 2018, la nivelul județului Vâlcea
11/02/2019
Şofer surprins de camerele video încălcând regulile de circulaţie în centrul Municipiului Râmnicu Vâlcea
11/02/2019

Duminică, 10 februarie 2019, în urma unui apel telefonic 112, jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Călimăneşti şi o echipă Salvamont Vâlcea au desfăşurat în comun o nouă acţiune, de data aceasta pentru salvarea a doi cetăţeni francezi, care greşind poteca de coborâre de la Cabana Cozia, au intrat pe Valea Zăvodului.

3 jandarmi montani şi 6 salvamontişti au recuperat turiştii, după o intervenţie dificilă desfăşurată pe timp de noapte şi pe parcursul a 11 ore de efort continuu. Noapte, temperaturi scăzute şi risc de avalanşă- pentru aceşti salvatori nu mai contează nimic, doar dorinţa de a salva un om.

Jandarmii recomandă iubitorilor de sporturi montane să abordeze aceste activităţi responsabil, folosind echipamente corespunzătoare, la nivelul de competenţă şi complexitate care să nu pună în pericol viaţa, atât individual cât şi la nivelul grupului.

Sfatul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor pentru aceia care vor să urce pe traseele turistice este să ceară informaţii salvatorilor din zonă, formând 0SALVAMONT sau apelând 112.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi, pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.

Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarna, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină naturală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.