Parlamentarii europeni au ajuns la un acord privind drepturile de autor în mediul digital

USR: Dezbaterile anuale pe proiectul de buget, organizate de edilul Municipiului Râmnicu Vâlcea nu sunt decât un mare „fake”
14/02/2019
Un tânăr din Voicești este cercetat penal pentru că a furat o căruță cu tot cu cal și un plug
14/02/2019

Potrivit acordului care include prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții internet.

Acordul la care au ajuns negociatorii Parlamentului European și ai Consiliul vizează să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor și în cazul mediului digital. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva din companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislație.

Deputații au reușit să asigure că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Fragmente din articolele de presă pot fi partajate în continuare, la fel ca și GIF-urile și memele.

Giganții tehnologiei, obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Acordul va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști, ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor pe platformele de internet.

Garantarea libertății de expresie

Partajarea de fragmente din articolele de știri nu angajează drepturile de autor ale casei de presă care a produs articolul partajat. Acordul conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. “Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate de acord, asigurând că memele și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

Multe platforme online nu vor fi afectate

Textul precizează de asemenea că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației. Platformele nou înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente.

Drepturi de negociere consolidate pentru autori și artiști interpreți

Autorii și artiștii interpreți vor putea să ceară plata unei remunerații suplimentare de la exploatatorul drepturilor lor atunci când suma stabilită inițial este disproporționat de mică în comparație cu beneficiile avute din distribuția lucrărilor lor.

Cum schimbă această directivă status quo-ul

În prezent, companiile de internet nu sunt interesate să semneze acorduri de licență cu deținătorii de drepturi, deoarece ei nu se consideră responsabili pentru conținutul pe care îl încarcă utilizatorii. Ei sunt obligați doar să retragă conținut care încalcă drepturile de autor atunci când un deținător de drepturi le cere acest lucru. Totuși, această procedură e dificilă și nu garantează venituri corecte pentru deținătorii de drepturi. Companiile de internet sunt acum responsabile, ceea ce va crește șansele deținătorilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți, cât și editorii de presă și jurnaliștii) de a obține acorduri corecte de licență și, prin urmare, o remunerație corectă pentru utilizarea lucrărilor lor în mediul digital.

Raportorul Axel Voss (EPP, DE) a declarat: “Acest acord este un pas important pentru a corecta o situație care a permis câtorva companii să câștige sume imense de bani, fără a remunera în mod corect mii de artiști și jurnaliști pentru munca lor.

În același timp, acest acord conține numeroase prevederi care vor garanta că internetul rămâne un spațiu de liberă exprimare. Aceste prevederi nu erau necesare în sine, deoarece ele nu vor crea noi drepturi pentru deținătorii de drepturi. Cu toate acestea, am ținut cont de îngrijorările exprimate și am decis să acordăm o dublă garanție pentru libertatea de expresie. Memele, GIF-urile, fragmentele sunt acum mai protejate ca oricând.

Sunt de asemenea bucuros că textul acordului de azi acordă o atenție specială start-up-urilor. Companiile lider de mâine sunt start-up-urile de azi și diversitatea depinde de numărul de companii inovative, dinamice, tinere.

Este un acord care protejează viața oamenilor, democrația, prin protejarea unui peisaj media divers, consolidează libertatea de expresie și încurajează noile companii și dezvoltarea tehnologică. Acest acord pregătește internetul viitorului, un spațiu de care să poată profita oricine, nu numai câțiva mai puternici.”

******************

Acordul trebuie să fie  aprobat de Consiliu și votat în plen de către Parlamentul European.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.