UE consolidează cooperarea și coordonarea dintre ofițerii de legătură trimiși în țări terțe

Reutilizarea apei, o prioritate pentru Uniunea Europeană
19/02/2019
Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu primarii la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România – a XXII-a sesiune
19/02/2019

Luni, 18 februarie 2019, reprezentanți ai președinției Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal asupra unui regulament menit să îmbunătățească funcționarea rețelei europene de ofițeri de legătură în materie de imigrație. Regulamentul va fi transmis acum reprezentanților permanenți la UE, spre confirmare în numele Consiliul European.

Coordonarea dintre statele membre, în cooperare cu țări terțe, este esențială pentru a se garanta că răspunsul Uniunii Europene la problema migrației este cât mai ferm posibil. Aceste noi norme ne vor permite să valorificăm la maximum activitățile ofițerilor noștri de legătură de pe teren, inclusiv în domenii precum returnările și combaterea introducerii ilegale de migranți”, a menționat Carmen Daniela Dan, ministrul român al afacerilor interne.

Acordul informal cuprinde următoarele dispoziții:

  • Introducerea unui comitet director la nivelul Uniunii Europene pentru a consolida gestionarea rețelei și coordonarea ofițerilor de legătură, menținându-se totodată competența autorităților de trimitere în vederea asigurării eficienței și a unor linii clare de comunicare.
  • Un rol mai important pentru ofițerii de legătură în combaterea introducerii ilegale de migranți.
  • Ofițerii de legătură vor strânge informații pentru a ajuta țările terțe să preîntâmpine fluxurile de migrație ilegală și pentru a sprijini gestionarea frontierelor externe ale UE.
  • Ofițerii de legătură vor ajuta totodată statele membre să faciliteze returnările. resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală.
  • Vor fi puse la dispoziție fonduri destinate sprijinirii activităților ofițerilor de legătură în materie de imigrație, acestea urmând să fie alocate de comun acord cu comitetul director.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.