9 mai – Ziua Independenței României, marcată la Râmnicu Vâlcea

Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii de intrare în faliment a combinatului Oltchim
09/05/2019
AJOFM Vâlcea: În atenţia absolvenţilor promoţiei 2019
10/05/2019

Joi, 9 martie 2019, pe platoul din fața Instituției Prefectului Județului Vâlcea, s-a organizat o ceremonie militară de înălțare a Drapelului României și Drapelului Uniunii Europene.

Un numeros public, alături de oficialități și reprezentanți ai partidelor politice, au participat la ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, dedicată sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României și Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care va avea loc la Statuia Independenței din Municipiul Râmnicu Vâlcea.

Mesajul Prefectului Județului Vâlcea, Florian Marin

Ziua de 9 mai este una dintre datele cu importanță istorică pentru România, care transpune în cartea de aur a istoriei naționale, momentele de referință pentru libertatea, unitatea și independența statului, încărcate de glorie și patriotism.

Se împlinesc astăzi 142 de ani de la momentul în care, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, afirma în fața deputaților țării: ”Suntem o naţiune liberă şi independentă!”. Discursul ministrului a fost urmat de adoptarea unei rezoluții prin care a fost proclamată independența.

Retrăind astfel, un arc peste timp, a acelui moment care a deschis drumul spre o recunoaștere internațională a dreptului națiunii române de a-și decide singură soarta, ne reafirmăm respectul și recunoștința față de înaintașii care le-au lăsat moștenirea României independente.

O etapă importantă în istoria lumii a reprezentat-o Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, eveniment care a pus capăt celei mai mari conflagrații mondiale în care aproximativ 64 milioane de oameni și-au pierdut viața.

Acum, poate, mai mult ca oricând, trebuie să nu uităm ce au însemnat și câte suferințe au adus perioadele de conflict la nivel global. Amenințările la adresa securității au căpătat între timp forme care, din păcate, lovesc în oameni nevinovați și neimplicați, iar în fața unor astfel de amenințări trebuie să fie găsite soluții în identificarea cauzelor, prin dialog și cooperare la nivel național, european și internațional.

Astăzi la sărbătorirea și a Zilei Europei, putem reafirma importanța țării noastre care la acest moment de sărbătoare se află la conducerea Consiliului Uniunii Europene, fapt ce îi conferă un rol deosebit în trasarea politicilor prioritare ce privesc convergența Europei, păstrarea valorilor comune precum coeziunea, ca valoare europeană comună,în vederea asigurării unui climat de siguranță european.

Această triplă sărbătoare reconfirmă totodată faptul că, indiferent de condiţiile istorice sau conjuncturile politice, voinţa poporului este suverană şi că numai prin unirea popoarelor sale, Europa îşi va putea controla destinul.

„Doar uniți putem impune voința”, pentru un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri, iar Eroilor români care își dorm somnul de veci, fie în pământul românesc, fie în cel străin, le arătăm deopotrivă recunoștința pentru sacrificiul suprem, de credință și patriotism.

La ceas de sărbătoare le doresc tuturor românilor și în mod particular vâlcenilor aflați atât în țară dar și în afara acesteia, un sincer și călduros, La mulți ani!

La mulți ani România!
La mulți ani Europa!

PREFECT,
Florian Marin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.