Activități organizate de IPJ Vâlcea în Săptămâna Prevenirii Criminalității

Conferința de Pneumologie „Zilele Golli” 2019
04/06/2019
În perioada sezonului estival CNAIR paralizează turismul pe litoral
04/06/2019

Prima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității a fost dedicată prevenirii delicvenței juvenile. 

În perioada 3-7 iunie 2019, la nivel național se derulează cea de-a cincisprezecea ediție a Săptămânii Prevenirii Criminalității.

Scopul activităților este acela de a conștientiza necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție în diverse situații și consecințele care decurg din comiterea de infracțiuni.

Agenda activităților circumscrise campaniei sunt urmăoarele:

  1. Luni, 3 iunie – ziua dedicată prevenirii delincvenței juvenile;
  2. Marți, 4 iunie – activități pentru prevenirea victimizării;
  3. Miercuri, 5 iunie – preveniriea violenței în familie;
  4. Joi și vineri, 5 și 6 iunie – zile dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului. 

Ieri, 3 iunie 2019, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiști de proximitate, toți din cadrul IPJ Vâlcea, au desfășurat diferite activități în unitățile de învățământ, unde au purtat discuții cu copiii în scopul prevenirii victimizării acestora.

De asemenea, polițiștii le-au distribuit materiale informativ-preventive.

Totodată, polițiștii de la prevenire și structura de proximitate au organizat sesiuni de informare a elevilor și cadrelor didactice pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile.

Polițiștii doresc, ca prin intermediul mass-media, să aducă la cunoștința părintilor următoarele aspecte:

Utilizarea necontrolată, patologică a internetului poate avea un impact negativ asupra performanţelor şcolare, a relaţiilor de familie şi asupra stării emoţionale a adolescenţilor, fiind un comportament cu semne şi simptome similare cu cele ale oricarei alte dependenţe. Pe lângă riscurile asociate unei adicţii (izolare socială, probleme de sănătate cauzate de autoneglijare, rezultate slabe şi absenţe la şcoală etc.) dependenţa de internet poate creşte semnificativ riscul infectării calculatorului cu programe malware.

Hărţuirea online este o formă tot mai actuală şi mai frecventă de abuz îndreptat împotriva copiilor. De la mesaje care conţin ameninţări, remarci cu tentă sexuală ori discriminatorie şi jigniri până la publicarea în spaţiul public virtual (reţele de socializare, forumuri) de zvonuri, date reale şi filme/fotografii reale ori contrafăcute cu scopul de a defăima sau pune într-o situaţie de inferioritate.

Cyeberbullying-ul poate avea efecte devastatoare asupra unui copil, care, fiind în plină formare a personalităţii sale, riscă să dezvolte fobii, tendinţe de autoizolare, comportamente violente sau predelincvente.

RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR VÂLCENI PENTRU PĂRINŢI

Să conştientizeze existenţa riscurilor asociate navigării pe internet şi să cunoască în ce mod pot fi expuşi copiii lor la acestea;

Să comunice deschis cu copiii lor despre internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Comunicarea trebuie să îmbrace forma unui dialog între părinte şi copil, nu a unui monolog. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală;

Să stabilească împreună cu copiii reguli de utilizare a internetului şi să urmărească respectarea lor de către aceştia;

Să nu restricţioneze excesiv şi nejustificat accesul copiilor la internet;

Să le prezinte copiilor riscurile la care se pot expune în mediul online. Ei trebuie învăţaţi că, deşi utilizarea internetului are o multitudine de efecte benefice, nu este în totalitate lipsită de pericole;

Să se asigure că ştiu parola/parolele de acces ale copiilor la contul de email, reţele de socializare e.t.c. şi să fie atenţi la „prieteniile” online pe care ei le întreţin. De asemenea, să încerce să cunoască programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.