Din 27 iunie, panourile fotovoltaice pot fi instalate fără autorizație de construire

Jandarmii au participat la evenimentele dedicate Zilelor culturale “Bicentenar Nicolae Bălcescu 1819-2019”
29/06/2019
La volan fără permis de conducere, a dărâmat un gard și a ajuns în curtea unei case din Șușani
01/07/2019

Conform unui comunicat emis de Administrația Fondului pentru Mediu, începând cu data de 27 iunie 2019, persoanele interesate să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani și să piardă timp pentru obținerea autorizației de construire întrucât prin Legea nr. 117/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de autorizații.

Potrivit noilor prevederi legale, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire, însă primăriile trebuie anunţate referitor la modificările aduse locuinţei, înaintea începerii lucrărilor.

Modificarea actului normativ a fost inițiată de Ministerul Mediului, la propunerea Administrației Fondului pentru Mediu, pentru a debloca Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională și Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.