Actorii Teatrului ANTON PANN pe scena Teatrului Vechi MIHAI EMINESCU din Oravița

„Steaua fără nume” în premieră la Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea, în cadrul Zilelor Imnului Național
23/07/2019
Călimănești: A furat de la Dumnezeu și are calea deschisă către pușcărie
24/07/2019

În perioada 21-27 iulie 2019, la Teatrul Vechi MIHAI EMINESCU din Oravița are loc un festival de teatru care se desfășoară în cadrul proiectului Showcase Centenar. Festivalul din acest an este dedicat celor 201 ani de la fondarea teatrului ”Mihai Eminescu” din localitatea Oraviţa, cel mai vechi teatru din ţară, şi aniversării celor 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018). De aceea unele producții de teatru realizate în 2018, dedicate celebrării Centenarului, și nu numai, vor fi prezentate pe scena acestui festival.

Printre spectacole invitate în cadrul acestei ediții se numără și două spectacole ale Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. Este vorba de ”Portofele virtuale”- regia și dramaturgia David Schwartz și ”Emisie: Titanic Vals”- regia Matei Lucaci Grünberg. Spectacolul ”Portofele virtuale”, reprezentație care va avea loc în data de 25 iulie pe scena Teatrului Vechi ”Mihai Eminescu” din Oravița, a fost realizat în 2018 în cadrul proiectului ”1918/2018 CENTENARUL VĂZUT DE GENERAȚIA Y”. În afara premierei care a avut loc în ziua de 9 decembrie și a reprezentanţilor de la sediu, spectacolul ”Portofele virtuale” a mai fost prezentat în decembrie 2018 unui număr de 550 de elevi de la liceele din Județul Vâlcea. Impresiile privind tema acestui spectacol, fraudele informatice sau cum modificat apariția internetului posibilitățile de câștig ușor ale unor tineri din orașele dezindustrializate, au fost bine venite și foarte apreciate, profesorii dorind ca să se reia acest spectacol și în 2019.

Ediția din acest an a Festivalului de la Oravița se va încheia pe 27 iulie tot cu un spectacol al Teatrului Anton Pann – ”Emisie: Titanic Vals”- regia Matei Lucaci Grünberg. De la premieră, eveniment care a avut loc la începutul lunii martie, spectacolul s-a jucat cu săli arhipline. Reconstruirea atmosferei din timpul celui de al doilea război mondial, 23 august 1944, când în studioul Radio România Celebra Companie Teatrală ”Tony Purdelea interpretează în direct, la microfon, comedia ”Titanic Vals” după Tudor Mușatescu s-a bucurat de un succes imens. Festivalul de anul acesta nu urmărește doar prezentare de spectacole, ci şi implicarea directă a comunităţii locale prin workshop-uri dedicate tinerilor şi copiilor. Anul acesta atelierele de lucru pentru copii și tineri, care vor avea loc la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” din Oravița, sunt conduse de un actor de la Teatrul ”Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Alex Popescu.

Daniela Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.