CIECH Soda România a demarat programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea

Marcaje noi pe domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea
03/09/2019
Râmnicu Vâlcea: Ultimele pregătiri pentru concertul eveniment Goran Bregovic
03/09/2019
Vâlcea: CIECH Soda își crește șansele de a relua producția de sodă pe termen mediu

CIECH Soda România anunță continuarea pregătirilor pentru oprirea producției, peste 70 de angajați semnând deja oferta de plecări voluntare. Producătorul de sodă calcinată ar pierde în total peste 155 milioane lei dacă ar accepta noul contract pentru aburul industrial furnizat de CET Govora.

CIECH Soda România a demarat programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea, după ce nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preț rămâne unul mai mult decât dublu față de 2018. Propunerile primite nu sunt unele sustenabile și nu au răspuns îngrijorărilor CIECH, motiv pentru care, din nefericire, compania este forțată să continue pregătirile pentru oprirea producției la singura fabrică de sodă din România.

Ultimele runde de discuții, desfășurate săptămâna trecută, nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plătește deja, în România, unul dintre cele mai ridicate prețuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia. De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghițite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de prețuri, anterioare, operate de CET.

Chiar și după o ușoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua decât în situația unei opriri temporare. Ultima ofertă de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriașe pentru CIECH, de peste 155 milioane lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET).

În aceste condiții, compania este obligată să-şi menţină decizia, anunțată în 9 august, de a continua pregătirile pentru oprirea producţiei la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, cu peste jumătate de miliard de lei investiți până acum pe piața locală, CIECH a avut în permanență o atitudine deschisă spre cooperare și a solicitat de asemenea sprijinul autorităților până la cel mai înalt nivel pentru a ajunge la o înțelegere.

“CIECH reprezintă o parte importantă a economiei locale, iar această situație în care ne aflăm nu ne afectează doar pe noi, ci pe mulți alții. Am fost mereu pe deplin dedicați găsirii unor soluții care să aducă pe platforma de la Vâlcea sustenabilitatea economică și nu în ultimul rând speranța. Am acționat cu responsabilitate și am așteptat același lucru de la partenerii noștri de dialog, având în vedere că am depus multe eforturi în ultimii ani pentru găsirea unor soluții sustenabile. Ne-am oferit întregul nostru sprijin pentru rezolvarea acestor probleme, dar, ținând cont de complexitatea problemelor, am fi vrut o implicare și din partea autorităților naționale. Din păcate, în situația actuală, suntem nevoiți să continuăm pregătirile pentru oprirea producției”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

Oferta de plecări voluntare, lansată încă din 28 august, a fost semnată, până în prezent, de circa 70 angajați din cei 600.

Reamintim că actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunțat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deși abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali inițiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preț în creștere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2) şi a anunţat noi reduceri ale volumului de abur.

CIECH a apelat la toţi jucătorii de pe plan local şi naţional, dar şi la autorităţile care ar fi putut ajuta, trimiţând peste zeci de memorandum-uri, cărți albe, notificări şi cereri care au atras atenţia asupra gravității situaţiei. Compania a dezvolat chiar și propriile planuri de soluționare a acestor probleme.

CIECH Soda România are nevoie de cooperare la toate nivelurile pentru implementarea unor soluții pe termen lung, durabile, pentru ieșirea din această situație care durează de ani de zile.

CIECH, sursă de stabilitate pentru CET și economia din Vâlcea

CIECH Soda România este unul dintre cei mai mari contribuitori la economia regională, cu peste 3% din PIB-ul regiunii. A preluat o uzină falimentară, care adunase datorii uriașe, și a transformat-o într-un business sustenabil, devenind în timp un factor de echilibru pentru întregul lanț economic, unul care cuprinde nu doar platforma industrială din Vâlcea, ci și alți clienți și furnizori din țară.

În contextul datoriilor istorice de la CET Govora, CIECH Soda România și-a achitat toate datoriile către furnizorul său de abur, iar în 2013 a intrat într-un dificil proces de restructurare. Pentru a deveni un business sustenabil, CIECH Soda România a fost nevoită să reducă numărul membrilor echipei, să schimbe fluxurile de lucru, să reducă dramatic toate costurile. În următorii trei ani au fost investiţi peste 20 milioane euro într-o nouă instalaţie de calcinare, alte instalaţii diverse noi, renovarea altor echipamente şi condiţii mai bune de muncă îmbunătățite.

În ultimii ani, CIECH a asigurat cele mai importante contracte ale CET-ului, aceptând toate creșterile succesive de prețuri. Aceste contracte i-au oferit CET-ului posibilitatea nu doar a acoperirii costurilor, ci și a derulării de investiții, astfel încât să poată continua să asigure aprovizionarea cu energie.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România și a ajuns la aproape 600 de angajați la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață, a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia națională și la întărirea relațiilor româno-poloneze. CIECH Soda România S.A., companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu.

1 Comment

  1. adrian says:

    ,,Propunerile primite nu sunt unele sustenabile” . nu macelariti limba romana SUSTENABILITATE (< engl. sustainable) s. f. Calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. Deci, se incadreaza sustenabil in aceasta propozitie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.