Românii – tot mai stresați și depresivi? Top 4 sfaturi utile pentru a face față traiului agitat!

Tragedie la Fârtățești, în satul Dozești – o fată de 14 ani a murit intoxicată cu monoxid de carbon
Tragedie în Bărbătești – o fetiță de 12 ani a murit intoxicată cu fumul de la sobă
21/11/2019
Actorii Teatrului Municipal „Ariel” joacă spectacolul „Desculț în parc” în București, la invitația Teatrului „Stela Popescu”
21/11/2019

Stresul este considerat boala secolului XXI, iar tot mai mulți români îi cad pradă. Această afecțiune provoacă numeroase probleme de sănătate care necesită, uneori, tratament îndelungat.  Potrivit unui studiu de piață efectuat la finalul anului 2018, 98% dintre românii din mediul urban s-au declarat afectați de stres. Un alt sondaj, realizat în luna octombrie 2019, arată că 65% dintre angajații români sunt stresați sau chiar foarte stresați la locul de muncă.  

Nivelul de stres s-a dublat față de acum trei ani, iar urmările se văd. Statisticile arată că peste două milioane de români suferă de depresie. Psihologii spun că mai bine de  jumătate dintre aceștia nu își dau seama că au o problemă, deși mai mereu sunt triști, nemulțumiți de ei înșiși, iar treptat încep să se izoleze. Specialiștii afirmă că românii trebuie să învețe să își recunoască neîmplinirile, să fie mai puțini duri cu propria persoană și să caute metode prin care să gestioneze stresul cu mai mult succes. Doar așa vor fi mai sănătoși!

Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să scapi de stres și să îți păstrezi o stare de sănătate bună. 

 

  • Fă sport și menține-ți greutatea sub control. Obezitatea este sursa multor probleme de sănătate, iar mișcarea te poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus. Chiar dacă nu te confrunți cu astfel de neplăceri, sportul te menține sănătos și te ajută să previi numeroase afecțiuni. Dacă îți place să faci mișcare, evită să alergi într-un mediu poluat, printre mașini sau în zone industriale, pentru că îți vei face mai mult rău. 

 

  • Gândirea pozitivă te menține sănătos și te ajută să gestionezi stresul de zi cu zi. Datele arată că oamenii care “văd partea plină a paharului” au parte de mai multe evenimente fericite și trec mult mai ușor peste probleme. Așadar, ascultă sfatul specialiștilor și  transformă gândirea pozitivă într-o rutină.

 

  • Alimentația sănătoasă te poate scuti de numeroase probleme de sănătate. Învață să citești etichetele produselor pe care le cumperi din magazine și evită să achiziționezi carne fără să îi știi proveniența. Legumele și fructele ar fi indicat să le cumperi de la țărani și să pui pentru iarnă zarzavat. La capitolul băuturi poți cumpăra niște sucuri naturale bio, fără zahăr și sigure din punct de vedere alimentar. Dacă alegi să mănânci sănătos vei avea parte de energie și vei gestiona mai bine problemele din viața ta. În plus, vei evita și numeroase boli. Nu degeaba un celebru medic nutriționist (prof. dr. Nicolae Hâncu) a afirmat în cadrul unui interviu că mâncarea ucide mai mulți oameni decât alcoolul și tutunul. 

 

  • Relaxarea este absolut necesară, iar fiecare persoană ar trebui să aibă grijă de acest aspect. Este binecunoscut faptul că ieșirile în natură și “ruperea” de factorii care provoacă stres aduc beneficii importante pentru organism. Așadar, oricând ai puțin timp liber alege să uiți de griji, să îți limpezești mintea și să te relaxezi. Ieși la o plimbare, la o cafea cu prietenii sau la un film. Orice lucru pe care îl faci cu plăcere te va ajuta să scapi de stres.

Așadar, o alimentație echilibrată și sănătoasă alături de o gândire pozitivă, de puțin sport și un pic de relaxare pot face adevărate minuni în lupta cu stresul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.