Academia Oamenilor de Știință din România anunță moartea generalului Vasile Cândea

Parlamentul European va lansa o abordare ascendentă pentru a contura viitorul Europei
13/01/2020
DIRECȚIA 5 în concert la RÂMNICU VÂLCEA
15/01/2020

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) anunță cu profundă durere încetarea din viață în data de 14 ianuarie 2020 a celui care a fost General (r) Prof. univ. Dr. DHC medic chirurg cardiovascular VASILE CÂNDEA (24 mai 1932, Lisa-Vânători, Teleorman – 14 ianuarie 2020, București), președintele  fondator al AOSR, membru titular al Academiei de Științe Medicale, secretar general internațional al Uniunii Medicale Balcanice, multiplu Doctor Honoris Causa, membru fondator al fundațiilor ”Emil Palade” și ”Scientica”, membru titular al Academiei de Științe Naturale din Rusia, membru fondator al Societății Române de Chirurgie Vasculară și Angiologie, membru al Societății Europene de Chirurgie Cardiovasculară, creatorul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” București.

În prodigioasa sa carieră științifică și medicală  a publicat 17 cărți de specialitate, în calitate de prim autor, coautor sau coordonator și peste 800 de lucrări (peste 500 ca autor principal), a realizat peste 20 filme științifice cu tematică din chirurgia cardiovasculară, unele dintre ele obținând premii şi distincții românești şi străine.

În România, Vasile Cândea a implantat în 2001 primul dispozitiv de asistare mecanică cardio-circulatorie cu inimă artificială (de tip NOVACOR) din Europa Centrală și de Est. A operat alături de Iuliu Șuteu, Marius Barnard (fratele reputatului Christian Barnard din Africa de Sud), Marian Ionescu, Philip Noirhomme (Spitalul St. Luc Bruxelles) și  de alți reputați profesori din străinătate.

Profesorul dr. Vasile Cândea este cel care, prin eforturi susținute, din dorința de a continua istoria unei instituții academice fondate în perioada interbelică de intelectuali de prestigiu (1935), a determinat renașterea Academiei de Științe din România sub forma Academiei Oamenilor de Știință din România.

Prin dispariția Profesorului VASILE CÂNDEA, comunitatea oamenilor de știință de astăzi este mai săracă. Marele Profesor ne lasă tuturor moștenire o operă exemplară și visul de contribui prin inteligență, știință, dragoste și dedicație la binele oamenilor și al lumii.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească! 

Înmormântarea va avea loc joi, 16 ianuarie, ora 13, în București, la cimitirul Sf. Ilie Tesviteanul, Voluntari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.