Mesajul premierului Ludovic Orban de Ziua NATO

COVID–19 la nivel național, 4 aprilie 2020: 141 persoane confirmate pozitiv – 200.000 de măști FFP2 au venit din China
04/04/2020
COVID–19: Situația epidemiologică în România, 5 aprilie – 108.810 persoane în izolare la domiciliu
05/04/2020

“Ziua NATO în România este marcată anul acesta sub semnul unității și solidarității euro-atlantice, în contextul crizei sanitare fără precedent pentru lumea contemporană. De câteva săptămâni, noul coronavirus curmă zilnic mii de vieți în întreaga lume, iar țările afectate fac eforturi dramatice pentru a opri pandemia. Omenirea s-a văzut angrenată pe neașteptate într-o luptă aproape inegală, cu un inamic invizibil și imprevizibil, care necesită din partea noastră o acțiune rapidă, coordonată și eficientă, pentru a salva vieți și pentru a limita efectele economice și sociale ale pandemiei.

Eforturilor civile desfășurate de țările afectate li s-au alăturat acțiunile Alianței Nord-Atlantice de aprovizionare cu materiale și echipamente sanitare și economice esențiale, iar România a beneficiat deja de un astfel de ajutor.

Salutăm sprijinul oferit și disponibilitatea exprimată de NATO de a ajuta în continuare statele membre și statele partenere cu logistică, expertiză și personal medical.

Ne simțim încurajați de aprecierea exprimată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  pentru măsurile pe care România le-a implementat până acum împotriva noului coronavirus.

Astăzi, după 16 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune, iar calitatea de membru al NATO reprezintă pentru noi cea mai puternică garanție de securitate. Alianța a ajuns luna trecută la un număr de 30 de state membre, cărora așteaptă să li se alăture și alte țări, o confirmare în plus a credibilității NATO.

Provocarea actuală la nivelul Alianței este de a nu lăsa criza sanitară provocată de coronavirus să se transforme într-un risc de securitate suplimentar celor deja existente și de a combate dezinformările legate de pandemie. Vom fi alături de aliații noștri euro-atlantici în această luptă pentru viață și securitate.

La mulți ani, Alianței Nord-Atlantice! La mulți ani, România!”

Ludovic Orban,
Prim-ministru al României

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.