COVID-19: Ajutor de peste 3 miliarde euro pentru sectorul medical din Uniunea Europeană

Salvați Copiii și Digi România au lansat Family Tel – 0800.070.009
19/04/2020
Deputații europeni, în prima linie împotriva COVID-19
20/04/2020
COVID-19 în județul Vâlcea: situația epidemiologică la data de 24 februarie 2021

• Fonduri UE pentru a acoperi nevoile sporite ale sistemelor medicale ale statelor membre din cauza pandemiei
• Obținerea și distribuirea de materiale medicale în întreaga Europă
• Pachetul financiar conține fonduri suplimentare, de exemplu pentru a ajuta Grecia să combată presiunile exercitate de migrație

Mai multe teste, sprijin acordat medicilor și asistenților medicali: Parlamentul European a aprobat vineri, 17 aprilie 2020, un ajutor pentru sectorul medical din UE în valoare de 3.08 miliarde euro.

Fondurile Uniunii Europene trebuie să sprijine în mod direct sistemele de sănătate din statele membre ale UE în lupta lor împotriva pandemiei provocate de coronavirus. Inițiativa va permite achiziționarea de materiale medicale urgente, cum ar fi măști și echipamente respiratorii, transportul echipamentelor medicale și al pacienților din regiunile transfrontaliere, finanțarea recrutării mai multor profesioniști în domeniul sănătății care să poată fi trimiși în zonele cele mai afectate din întreaga Uniune Europeană, precum și sprijinul acordat statelor membre pentru organizarea unor spitale de campanie mobile.

O sumă totală de 3.08 miliarde EUR din bugetul UE va fi canalizată în principal prin Instrumentul de sprijin de urgență (2.7 miliarde EUR) și prin intermediul rescEU (380 milioane EUR).

Pachetul include fonduri suplimentare pentru finanțarea zborurilor de repatriere (45 milioane EUR) în cadrul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru a reuni familiile blocate în țări terțe, pentru a furniza mai multe resurse Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (3.6 milioane EUR), dar și pentru a ajuta Grecia să facă față creșterii presiunilor exercitate de migrație (350 milioane EUR) și să sprijine reconstrucția post-cutremur (100 milioane EUR) a Albaniei.

În luna martie 2020, deputații europeni din Comisia pentru bugete au solicitat deja mobilizarea mijloacelor financiare disponibile din bugetul pe 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.