COVID-19 și Erasmus: Poveștile studenților

Kaufland ajunge la tine #acasă și în Râmnicu Vâlcea cu serviciul de livrare la domiciliu prin Glovo
05/05/2020
Atenție! Pe DN7 – la Călinești se taie un arbore periculos pentru circulația rutieră!
06/05/2020

165000 de studenți Erasmus și 5000 de voluntari ai Corpului de Solidaritate și-au văzut planurile spulberate de restricțiile impuse în urma pandemiei de COVID-19. Patru studenți ne spun poveștile lor. Deputații europeni solicită reguli flexibile pentru protejarea statutului acestora și pentru a-i ajuta să se întoarcă acasă.

Bună, mă numesc Giulia.” „Sunt studentă Erasmus și vin din Italia.” „Studiez jurnalismul.” „… în Turku, Finlanda.”

Giulia se află în acea jumătate a celor 165000 de studenți Erasmus care au decis să rămână în țările în care studiau, atunci când epidemia de COVID-19 a început să se răspândească, în luna martie.

Giulia Serenato / studentă Erasmus (Italia): „Mi-a fost teamă că, dacă voi merge acasă, lunile de muncă grea pe care le-am investit aici vor fi pierdute. Programul Erasmus s-a schimbat de la o zi la alta, nimic nu a mai fost la fel. Toate activitățile sportive, academice și de divertisment au fost anulate”.

Thibault Becquaert / student Erasmus (Belgia): „În mod real, nu suntem în carantină. Putem ieși din case. Finlanda este o țară a naturii, așa că vizităm o mulțime de parcuri naturale. Deoarece trăim cu toții într-o comunitate Erasmus, într-un campus studențesc, nu resimțim foarte acut impactul.”

Sara era studentă în Grecia. A preferat să se întoarcă acasă, în Italia, pe durata carantinei.

Sara Prosdocimi / studentă Erasmus (Italia): „A te confrunta cu o asemenea situație acasă îți oferă mai multă siguranță decât dacă te-ai afla la mii de kilometri depărtare.”

La fel ca în cazurile a jumătate dintre studenții Erasmus, universitatea la care studia Sara a adoptat cursurile online: „Am început cursurile online, iar profesorii s-au dovedit a fi extrem de implicați.”

UE se va asigura că studenții din schimburile academice nu vor pierde anul sau credite, permițând un maximum de flexibilitate programului.

Magali Aelion / studentă Erasmus (Franța): „Profesorii noștri ne verifică în permanență, nu ne simțim deloc abandonați. Este foarte important să ai în continuare ceva de învățat, să te simți student.”

În jur de 5000 de voluntari din Corpul de Solidaritate au fost, de asemenea, întrerupți de pandemie. Deputații din comisia pentru educație au sugerat ca acești voluntari să lucreze în țările lor, contribuind la efortul de reducere al impactului social al COVID-19. De asemenea, Parlamentul European face apel la consecvență între statele membre, astfel încât toți beneficiarii burselor Erasmus să fie tratați în mod echitabil și să primească înapoi eventualele costuri suplimentare.

sursa: Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.