Protecția datelor personale din telefon: urmărirea COVID-19, nu a ta

Gala Premiilor Matei Brâncoveanu 2020: un format inedit, 5 premii pentru tineri remarcabili
23/05/2020
Restricții de circulație la Bujoreni, Golești și Câineni – 25 mai 2020
25/05/2020

Pentru a urmări evoluția și răspândirea COVID-19 guvernele naționale explorează potențialul aplicațiilor de urmărire a coronavirusului. Membrii comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European susțin eforturile UE de a se asigura că introducerea unor astfel de aplicații nu încalcă drepturile fundamentale europene, precum protecția datelor și viața privată.

Oriunde te duci, iei și telefonul cu tine. Iar în telefonul tău se află o sumedenie de date personale. Și atunci, ce-ar fi dacă o aplicație ar urmări smartphone-ul tău pentru a încetini răspândirea Covid-19? Peste o duzină de astfel de aplicații sunt în dezvoltare în toată Europa. Aplicații care te pot avertiza să păstrezi distanța față de alții sau îți pot spune dacă ai intrat în contact cu cineva care are virusul. Parlamentul European urmărește posibilitatea utilizării acestor aplicații și respectare a normelor UE privind protecția datelor și a vieții private.

Juan Fernando López Aguilar / (Spania) Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European: „Situația este fără precedent în toate felurile posibile. Aceasta reprezintă o provocare, provocând chiar rezistența dispenselor constituționale ale fiecărui stat membru. Este datoria noastră să reamintim că legislația europeană este în vigoare.”

Comisia Europeană a publicat linii directoare privind aplicațiile de urmărire COVID-19. Acestea ar trebui să îndeplinească anumite cerințe atunci când vine vorba de date cu caracter personal. Utilizarea lor ar trebui să fie voluntară, aprobată de o autoritate națională de sănătate, datele ar trebui să fie criptate și, prin urmare, anonime, iar utilizarea unei astfel de aplicații ar trebui să înceteze imediat ce nu mai este necesară.

Parlamentul European este un apărător pe termen lung al datelor cu caracter personal. Acesta salută orientările Comisiei și va continua să protejeze drepturile fundamentale și libertățile europenilor, în special în timpul pandemiei de coronavirus.

sursa: Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.