Iată care sunt cele mai eficiente metode pentru reglarea somnului nou-născutului tău!

A.RTSIMPTOMATIC, expoziție de artă conceptuală – Alexandra Ungureanu
09/06/2020
Căprioară salvată de jandarmi dintr-o gaură de canalizare – VIDEO
09/06/2020

foto: Shutterstock.com

Momentul în care copilul tău vine pe lume este unul dintre cele mai frumoase pe care le vei trăi ca mămică. Totuși, după ce magia sosirii acasă a celui mic se risipește, în mintea ta vor apărea grijile pe care le experimentează orice părinte, iar primul loc este ocupat de somnul bebelușului.

Dacă ai auzit poveștile altor cupluri cu copii, cu siguranță ai aflat că principala lor preocupare este odihna micuților. În primele 4 săptămâni, nou-născuții dorm aproximativ 18 ore pe zi, dar unii dintre ei nu reușesc să se odihnească mai mult de 2-3 ore, trezindu-se deseori pentru a mânca sau pentru că au un disconfort. Deoarece încă nu au ceasul biologic format, ei sunt mult mai activi noaptea decât ziua, iar lipsa somnului poate duce la epuizarea părinților, la scăderea capacității de concentrare sau chiar la depresie.

Deoarece este deosebit de important ca atât proaspeții părinți, cât și bebelușii să reușească să se odihnească în timpul nopții, este necesar să îți ajuți nou-născutul să își regleze ceasul biologic încă din primele zile de viață. Momentul în care culci copilul nu trebuie să fie o corvoadă, ci un prilej de a forma o legătură mult mai puternică cu micuțul tău.

Iată care sunt cele mai bune metode pentru a-i regla somnul bebelușului tău:

  1. Petrece cât mai mult timp în aer liber

Timpul petrecut în natură poate fi o soluție pentru problema somnului bebelușului tău. Aerul curat vă va ajuta atât pe tine, cât și pe cel mic să vă odihniți. Copiii dorm mult mai bine afară decât într-o încăpere închisă, indiferent de cât de aerisită este.

Dacă alegi această variantă, este important să știi că trebuie să ai în vedere anumite aspecte legate de căruciorul pe care îl folosești. Trebuie să te asiguri că bebelușul tău va dormi pe o suprafață dreaptă, pentru a sta în poziția corectă și că modelul folosit este unul light, pentru a putea fi adus din și în casă cu lejeritate. Dacă încă nu ai unul potrivit, poți comandă de aici cărucioare pentru copii, 2 în 1, 3 în 1 sau sport. Gama este bogată, așadar, cu siguranță, vei găsi produsul care răspunde nevoilor tale și ale micuțului tau.

  1. Stabilește o rutină

Niciodată nu este prea târziu să stabilești o rutină de somn. Înainte de a merge la culcare, fă-i bebelușului tău o baie caldă și un masaj cu ulei special pentru a-i relaxa musculatura și citește-i o poveste scurtă. Chiar dacă pare că nou-născutul nu înțelege ceea ce povestești, el se va bucura de sunetul vocii tale și se va simți mai apropiat de tine. La final, așează-l în pătuț și lasă-l să adoarmă singur. Este de dorit să eviți metodele clasice de adormire, precum legănatul sau plimbatul prin casă, deoarece, ulterior, nu vei mai reuși să îl dezveți.

  1. Respectă un program fix

Nou-născuții nu au noțiunea de zi și de noapte, de aceea este de datoria părinților să îi învețe cât mai devreme acest lucru. Astfel, încearcă să îl așezi pe cel mic în pat în fiecare zi la aceleași ore, pentru a-l ajuta să își regleze ceasul biologic. Ziua, nu trage draperiile și nu face liniște deplină cât timp micuțul doarme, iar seara, asigură-i o atmosferă cât mai liniștită. Treptat, se va obișnui cu aceste diferențe, iar somnul i se va regla.

  1. Creează un ambient liniștit 

Ambientul este totul! Menține o temperatură potrivită și folosește chiar și zgomot alb pe fundal. Acesta are o capacitate foarte mare de liniștire, deoarece îi amintește bebelușului de sunetul auzit în timpul dezvoltării intrauterine.

Așadar, încearcă aceste metode pentru a-i regla somnul bebelușului tău. Este foarte important să îi oferi celui mic toate condițiile necesare unei odihne corespunzătoare, deoarece aceasta îl va ajuta să aibă un sistem imunitar puternic, să crească sănătos și să se dezvolte armonios. Nu te speria dacă nu vor funcționa încă din prima zi! Este important să îți amintești că fiecare copil are propriul ritm, iar perseverența este cheia succesului!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.