COVID-19: 10 lucruri pe care le face Uniunea Europeană pentru a se revigora

Teatrul Anton Pann vă propune pentru acest sfârșit de săptămână două spectacole: ”O gură de aer” și ”Ursul păcălit de vulpe”
16/07/2020
COVID-19 în județul Vâlcea: situația epidemiologică la data de 24 august 2020
În ultimele 24 de ore doi pacienţi confirmați COVID-19 au decedat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea
16/07/2020

Încă de la începutul pandemiei coronavirusului, Uniunea Europeană a fost în fruntea măsurilor de coordonare, luptând atât împotriva crizei de sănătate, cât și a impactului său economic. Iată 10 lucruri pe care le face UE pentru a pune Europa din nou pe picioare.

1. Stimularea recuperării

Pe măsură ce țările UE încep treptat relaxarea măsurilor de blocare, economia are nevoie de un impuls. Parlamentul a sprijinit un plan de redresare 750 de miliarde de euro având „Pactul verde al UE” în centrul său. În plus, euro-deputații doresc ca următorul buget pe șapte ani să se bazeze pe redresarea economică și să pună Europa din nou pe picioare.

2. Investiții în sănătate

Criza coronavirusului a testat rezistența infrastructurii noastre de asistență medicală. EU4Health este un program de 9,4 miliarde de euro care ne va spori pregătirea în fața amenințărilor transfrontaliere de sănătate și va consolida sistemele noastre de asistență medicală.

3. Protejarea afacerilor

Blocarea și închiderea frontierelor au lăsat în dificultate multe afaceri mici și mijlocii. Prin intermediul Fondului European de Investiții, s-au pus la dispoziție peste 1 miliard de euro pentru a stimula băncile la acordarea de împrumuturi pentru 100.000 de întreprinderi europene.

4. Sprijinirea șomerilor

Pentru cei care sunt șomeri, inițiativa SURE acordă împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro către statele membre pentru acoperirea costurilor muncii de scurtă durată și a concediilor.

5. Ajutor pentru turism

UE coordonează redeschiderea treptată a turismului european și promovarea Europei ca destinație sigură de călătorie. Statele membre pot introduce acum sisteme de bonuri și împrumuturi pentru a sprijini locurile de muncă și afacerile din turism.

6. Cerințe bancare

În urma prăbușirii financiare din 2008, UE a adoptat reguli pentru a ajuta băncile să facă față crizei. Relaxarea Regulamentului privind cerințele de capital va oferi acum băncilor flexibilitatea de care au nevoie, permițându-le să acorde împrumuturi și să absoarbă pierderile din cauza pandemiei.

7. Ajutor pentru fermieri și pescuit

Sectoarele agricole și de pescuit ale UE au continuat să ne ofere alimente sănătoase și sigure, în ciuda provocărilor majore din timpul carantinei. În prezent, fermierii individuali sunt eligibili pentru compensații de până la 7.000 de euro, în timp ce întreprinderile agroalimentare pot primi ajutor de până la 50.000 de euro. De asemenea, UE a implementat ajutoare pentru depozitarea alimentelor și o mai mare flexibilitate în programele de sprijinire a pieței.

8. Sprijinirea țărilor UE

În valoare de aproximativ 37 de miliarde de euro, Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus ajută statele membre să își finanțeze răspunsul la criza COVID-19. Flexibilitatea maximă asigură că guvernele naționale pot investi fondurile acolo unde sunt cel mai mult necesare.

9. Norme privind Ajutorul de Stat

UE a relaxat regulile privind modul în care guvernele UE pot sprijini oamenii și companiile. Cadrul temporar permite acordarea de finanțări de până la 800.000 de euro pentru fiecare companie, împrumuturi cu dobândă scăzută sau garantate și ajutor pentru întreprinderile de export.

10. Protejarea activelor europene

În perioade de criză, unele întreprinderi pot fi vulnerabile în fața preluărilor de către străini și a concurenților subvenționați de stat. UE a cerut statelor membre să verifice ofertele care ar putea risca securitatea sau ordinea publică a UE și să se asigure că regulile de concurență echitabilă se aplică tuturor.

sursa: Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.