Oltenia Brunch în comuna Nicolae Bălcescu, la Vatra Park

ISJ Vâlcea informează: rezultate înregistrate la simularea probelor scrise la examenul de bacalaureat 2021
ISJ Vâlcea: informare privind desfășurarea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat
26/08/2020
De luni până vineri, BANII ÎN MIȘCARE la Digi24
27/08/2020

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați continuă cu al patrulea eveniment al sezonului și al treilea eveniment din Oltenia, sâmbătă, 5 septembrie 2020, la Vatra Park, în satul Rotărăști, comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Vâlcea.

Continuăm să explorăm bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni, prin acest tip de eveniment ce oferă spre degustare participanților o mulțime de feluri de mâncare, toate preparate de comunitatea locală.

Mergem pe urma Asociației Vatra cu idei, care organizând proiectul “Aventuri culinare în Vatra lui Bălcescu” a scos la iveală rețete vechi și a activat comunitatea locală.

Datorită acestui proiect comunitatea locală a redescoperit rețete vechi precum “scornici”, “prajilă”, “chisăliță” și ni le prezintă și nouă cu drag. De exemplu, scorniciul este făcut din turtă de mălai fărâmițată, prăjită cu jumeri, un preparat nelipsit în zilele de iarnă.

Și bineînțeles că am inclus și noi în meniul evenimentului aceste preparate.

Bucatele sunt pregătite cu ingrediente locale, împreună cu doamne inimoase din comunitate, participante la concursul: “Aventuri Culinare în Vatra lui Bălcescu”.

Evenimentul se va desfășura la Vatra Park unde oaspeții sunt așteptați să descopere cultura gastronomică a Văii Topologului.

Locurile la eveniment sunt limitate pentru a putea respecta regulile de distanțare, evenimentul desfășurându-se în spațiu deschis. Înscrierile la acest eveniment din sudul Olteniei sunt deschise pe pagina www.eat-local.ro .

Oaspeții sunt așteptați începând cu ora 10:30. Bufetul de picnic va fi deschis începând cu ora 11:00, iar mâncarea va fi repartizată pe “insule” astfel încât să respectam toate regulile de distanțare în vigoare. După ce oaspeții vor savura mâncarea, aceștia vor putea descoperi povești despre comuna în care s-a născut Nicolae Bălcescu.

Gazdele noastre de la Asociația Vatra cu Idei au creat mai multe programe cu caracter educativ si social: Șezătoare la Vatra, Hora Iillor, precum și Aleea Terapeutică, unde cei care se încumetă pot păși desculți pe mai multe piste și vor avea surpriza unui masaj binefăcător.

Despre  Oltenia și Muntenia Brunch

Proiectul Oltenia si Muntenia Brunch își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală.

În perioada dintre 1 iulie – 7 noiembrie vom organiza 9 evenimente în 5 județe din sudul țării, implicând comunitatea locala și micii producători locali pentru a identifica și pune în valoarea gusturile și produsele locale, rețetele vechi, transmise în familie, dar și obiceiurile și atracțiile turistice din zonă.”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta Gate to Romania. “Mai mult ca niciodată, vreau ca aceste brunch-uri să fie pentru oaspeții noștri o gură de aer proaspăt și un moment de reconectare cu oameni dragi, cu natura și cu țara în care s-au născut“, a adăugat Gabriela Solomon.

Despre conceptul de brunch

Brunch-ul este un termen anglo-saxon ce definește un mic dejun târziu, luat în jur de ora 11.00, care se transformă în prânz. Pe aceeași masă, se găsește un bufet de diverse preparate reci și calde. Aceasta e definiția termenului, pe care Asociația My Transylvania au luat-o, a combinat-o cu practicile săsești de într-ajutorare din vecinătați și a transformat-o într-un produs turistic, în urmă cu circa 12 ani.

Astfel, “brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic în care partea de gastronomie e un pretext pentru a face cunoștinta cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, petrecere a timpului liber, produse.

Proiectul “Oltenia si Muntenia Brunch” este derulat de Gate to Romania, partenerul regional al Asociației My Transylvania. Fiecare eveniment este organizat împreună cu comunitatea locală.

Evenimentul face parte din proiectul “Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN. Acest comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul acestei publicații sau de modul în care rezultatele ei și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Gate to Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.