Exerciţiu pentru accident tehnologic pe Platforma Chimică din Râmnicu Vâlcea

Aplicație de mobil pentru fanii Digi Sport – află rapid noutățile din lumea sportului
25/11/2021
Programul manifestărilor organizate de Primăria Râmnicu Vâlcea sub genericul ”Decembrie Magic”
25/11/2021

Platforma Chimică din Râmnicu Vâlcea

Joi, 25 noiembrie 2021, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a desfăşurat un exerciţiu de cooperare pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor producerii unui accident tehnologic major în care sunt implicate substanţe periculoase.

La ora 11.00, în parcul de depozitare a clorului lichefiat s-au executat lucrări de refacere a scărilor de acces. Din cauza manevrării defectuoase a unui tub de acetilenă, acesta a explodat, iar un fragment a produs o spărtură la un rezervor producându-se o pierdere semnificativă de clor.

Din cauza eliberării unei cantități mari de clor şi depăşirii limitei operatorului, dispeceratul operatorului economic a introdus semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” acţionând sistemul centralizat de alarmare, pe întreaga platformă industrială şi a executat înştiinţarea operatorilor economici, comitetelor locale al municipiului Râmnicu Vâlcea, localității Mihăești şi Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Echipele de intervenţie ale operatorilor de pe Platforma Chimică au constituit dispozitivul de intervenţie la locul evenimentului şi au acţionat pentru limitarea şi înlăturarea efectelor accidentului.

Dispeceratul ISU a alarmat forţele de intervenţie, prevăzute în planul de urgenţă extern şi a anunţat: preşedintele şi vicepreşedintele C.J.S.U, membrii grupului de suport tehnic la accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului.

După primirea informaţiei de la operatorul economic, preşedinții comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă al municipiului Râmnicu Vâlcea și localității Mihăești a dispus declanşarea semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” şi punerea în aplicarea PUE (plan de urgenţă extern) pentru zona afectată.

ISU „General Magheru” al judeţului Vâlcea a amenajat Punctul de Comandă Înaintat al forţelor de urgenţă externă şi au intervenit alături de serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi SAJ Vâlcea pentru căutarea salvarea victimelor, decontaminarea persoanelor și crearea perdelelor de apă pentru disiparea norului de clor.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie efectuat evidența persoanelor evacuate, a asigurat fluidizarea circulaţiei şi restricţionarea accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în zonele cu restricţii.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a participat la alarmarea şi evacuarea populaţiei de pe direcţia de deplasare a norului toxic, cu precădere a celor aflaţi în tranzit.

Organele de ordine publică au efectuat evacuări de persoane, asigurat paza şi comunică măsurile de protecţie ce trebuie adoptate pentru reducerea consecinţelor negative.

Exerciţiul s-a încheiat cu semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI”- format dintr-un sunet continuu, de aceiaşi intensitate, cu durată de 2 minute

Pentru desfăşurarea aplicaţiei, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, s-a constituit în grupul de suport tehnic pentru accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului (Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Comisariatul Judeţean al Gărzii  de Mediu Vâlcea, Direcţia de Sănătate Publică – Serviciul  de Ambulanţă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, operatorii economici de pe Platforma Chimică) şi împreună cu: Administraţia Bazinală de Apă Olt, S.G.A. Vâlcea şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă al municipiului Râmnicu Vâlcea și localității Mihăești au pus în aplicare planurile de urgenţă internă şi externă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a intervenit cu : două autospeciale de primă intervenţie şi comandă, o autospecială pentru căutare salvare, o autospecială pentru descarcerare, o ambulanţă SMURD, două autospeciale pentru stingerea incendiilor şi autospeciala de cercetare CBRN(cercetare bacteriologică, radiologică şi nucleară).

Exerciţiul a avut drept scop testarea: planurilor de urgenţă internă şi externă, a procedurilor de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi pregătire a personalului propriu şi al instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unui accident major.

Mijloace improvizate din materiale aflate la îndemână

  • dintr-un prosop înfăşurat pe lungime în interiorul căruia se introduce vată, se umezeşte si se leagă la ceafă, peste gură si nas – pentru protecţia căilor respiratorii;
  • din feşi de tifon sau pânză suprapuse, între care se introduce vată sau tifon din abundenţă, se umezesc, se aplică peste nas si gură si se leagă la ceafă – pentru protecţia căilor respiratorii;
  • ochelari de protecţie sau de vedere (în cazul celor ce folosesc uzual ochelarii de vedere) pe ramele cărora se pune un brâu de vată – pentru protecţia ochilor;
  • din pelerinele de ploaie, sau de pescar din material de fâş sau plastic, din haine de piele sau pânză ţesută foarte des, din folii de polietilenă (folosite pentru ambalarea diverselor obiecte sau la solarii) – pentru protecţia pielii. Hainele se vor încheia până sub gât, se vor lega (strânge) cu sfoară sau elastic la manşete si mâneci – pentru protecţia pielii.
  • eşarfe, căciuli, şepci, prosoape peste care se pun folii sau pungi de plastic (dacă sunt disponibile) – pentru protecţia capului.
  • cizme de cauciuc, cizme şold (de pescar), cizmuliţe, galoşi, şoşoni, bocanci de schi sau de iarnă, cizme si ghete de piele sau de înlocuitori – pentru protecţia picioarelor. Pentru încălţămintea care nu este din cauciuc se trag pungi de plastic, sau se înfăşoară în folie de polietilenă.
  • mănuşi de cauciuc, menajere, de vopsit sau de piele – pentru protecţia mâinilor si palmelor.

De reţinut! Aceste mijloace nu oferă protecţie dacă se stă în atmosferă contaminată

mai mult de 3 – 7 minute. De aceea cea mai bună metodă de protecţie este părăsirea zonei contaminate. Mijloacele prezentate mai sus se pot folosi si în cazul contaminării radioactive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.