Moneda euro – 20 de ani de existență

Prima şedinţă din 2022 a Consiliului Local Bujoreni
29/01/2022
Primarul Mircia Gutău a inaugurat un corp multifuncţional construit la Grădiniţa Waldorf
29/01/2022

Moneda euro

Sărbătorirea a 20 de ani de existență a monedei euro – o reamintire tangibilă, zi cu zi, a libertăților și oportunităților pe care Uniunea Europeană le face posibile

Timp de douăzeci de ani, avem monedele și bancnotele euro în portofel și mulți dintre tinerii de astăzi nu au experimentat niciodată vârsta francilor francezi, a tolarilor sloveni sau a escudo-ului portughez.

Mai mult decât o monedă comună, euro este, de asemenea, un element fundamental al integrării europene și o parte comună a identității noastre comune.

Lansarea monedei euro

La 1 ianuarie 2002, europenii din douăsprezece țări – Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania – s-au grăbit la bănci și bancomate pentru a ține pentru prima dată monede euro în mână, când euro a devenit moneda oficială de numerar, la trei ani după ce a fost introdus ca monedă contabilă pe piața financiară.

A fost cea mai mare schimbare monetară din lume, care a implicat sectorul bancar, agenții de securitate și comercianții cu amănuntul, precum și publicul larg.

Peste noapte, 308 milioane de oameni au început să poarte aceiași bani în portofel, marcând o piatră de hotar importantă în istoria europeană și integrarea politică și economică în UE.

Astăzi, euro este moneda comună a 19 țări UE și a peste 340 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene.

Beneficii pentru un număr tot mai mare de cetățeni și firme

Euro este o monedă stabilă și fiabilă, care ajută la asigurarea unor finanțe publice solide și încurajează planificarea și investițiile pe termen lung.

Prin eliminarea costurilor de schimb valutar și scăderea ratelor dobânzilor pentru țările UE, gospodăriile și întreprinderile, euro sprijină, de asemenea, obiectivul pieței unice a Uniunii Europene, facilitând călătoriile în zona euro, precum și desfășurarea de afaceri. Se mrege la cumpărături, la muncă, la studii sau chiar la pensie în străinătate.

  • Beneficiile monedei euro depășesc zona euro, iar euro joacă un rol important pe scena internațională.
  • Euro este a doua cea mai importantă monedă din lume, după dolarul american.
  • Aproximativ 60 de țări și teritorii și-au fixat, direct sau indirect, moneda la euro și reprezintă aproape 40% din plățile globale.

Viitorul monedei euro

Sprijinul popular pentru euro rămâne ridicat: în cel mai recent sondaj Eurobarometru din decembrie 2021, 78% au considerat că euro este în general un lucru bun… iar 69% au considerat euro bun pentru propria lor țară.

Extinderea zonei euro este un proces în curs de desfășurare și este posibil ca mai multe țări UE să adopte în cele din urmă moneda unică.

Bulgaria și Croația participă la un mecanism de curs valutar, care este o etapă importantă în drumul către zona euro.

O călătorie prin Europa în 20 de monede

Știați că monedele și bancnotele euro pot fi folosite în întreaga zonă euro, dar monedele de 2 EUR sunt singurele care pot fi emise de statele membre ca monede comemorative sau de colecție?

În conformitate cu concluziile Consiliului din 2009, țărilor din zona euro li se permite să emită monede comemorative destinate circulației. Fiecare dintre aceste monede prezintă un design foarte simbolic în termeni naționali sau europeni.

sursa: Consiliul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.