Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la Conferinţa „The Next Generation is Female”

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05/08/2022
Restricţii rutiere de tonaj şi de gabarit pe pasajul de cale ferată de pe strada Straubing din Râmnicu Vâlcea
05/08/2022

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 4-5 august 2022, la Conferința “The Next Generation is female”. Evenimentul a fost găzduit de ministrul federal pentru Uniunea Europeană și Constituție al Austriei, Karoline Edtstadler, și s-a desfășurat în cadrul Festivalului cultural de la Salzburg. Au participat miniştri şi secretari de stat pentru afaceri europene din mai multe state membre UE, precum şi Vice-Preşedintele Parlamentului European Nicola Beer şi europarlamentarul Eva Maydell.

Conferința a abordat provocările majore cu care se confruntă Uniunea Europeană în contextul dificil actual cauzat de războiul din Ucraina și de pandemia de Covid-19. Accentul a fost pus pe schimbul de experiență și pe împărtășirea perspectivei femeilor aflate în funcţii de conducere la nivel european asupra modalităţilor de gestionare a crizelor curente.

Referindu-se la priorităţile majore la nivel european în actualul mediu geopolitic volatil, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat domeniile de interes direct pentru cetăţenii europeni, cu accent pe guvernanţa economică, securitate şi apărare, politica energetică, politica de extindere şi politica de vecinătate a Uniunii, precum şi consolidarea şi promovarea statului de drept.

În contextul imperativului de remodelare a politicilor şi priorităţilor Uniunii Europene, secretarul de stat român a susţinut importanţa unei abordări vizionare şi identificării unor răspunsuri pragmatice la aşteptările concrete ale cetăţenilor, arâtând că sunt necesare progrese în ceea ce priveşte combaterea inflaţiei, diversificarea surselor de energie şi reducerea preţurilor actuale pentru consumatorii vulnerabili, creşterea investiţiilor în sănătate şi educaţie, precum şi o mai bună gestionare a fluxurilor de refugiaţi. Pe fundalul acestor preocupări comune ale tuturor cetăţenilor europeni, oficialul român a evidenţiat necesitatea consolidării Uniunii în cadrul actualelor tratate europene, precum şi a menţinerii unităţii şi solidarităţii europene.

În ceea ce priveşte rolul UE în vecinătate, secretarul de stat Daniela Gîtman a susţinut continuarea eforturilor de sprijinire a Ucrainei, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de reconstrucţie economică, socială şi a infrastructurii. De asemenea, a evidenţiat necesitatea consolidării sprijinului pentru Republica Moldova în gestionarea multiplelor provocări de ordin economic, energetic şi securitar cu care se confruntă autorităţile de la Chişinău. În acest context, oficialul român s-a referit la importanţa promovării susținute, inclusiv la nivel local, a efectelor benefice pe care UE le generează în statele din Parteneriatul Estic şi din Balcanii de Vest. Totodată, secretarul de stat a evocat necesitatea unei coordonări susținute în domeniul comunicării publice şi în statele terţe partenere din Africa, Asia, America Latină şi Caraibe.

În ceea ce priveşte promovarea echilibrului de gen, participanții au evocat importanţa implicării femeilor aflate în funcţii de conducere la nivel european, pentru promovarea şi facilitarea soluţiilor consensuale la provocările curente, pe baza dialogului şi a coordonării sporite. În context, secretarul de stat român a subliniat necesitatea susținerii femeilor din state terţe partenere, inclusiv la nivel regional, pentru a se adapta provocărilor curente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.