Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a participat marți, 15 noiembrie 2022, la ceremonia de deschidere a celui de-al VIII-lea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, care se desfășoară la Berlin, în perioada 15-18 noiembrie 2022. Evenimentul este organizat de asociaţia franceză Ensemble contre la peine de mort, sub patronajul ministrului federal al afacerilor externe german, Annalena Baerbock, cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene şi al Uniunii Europene.
Obiectivul Congresului îl constituie menținerea în atenția comunității internaționale a importanţei abolirii pedepsei cu moartea. Congresul oferă guvernelor care au eliminat deja pedeapsa cu moartea oportunitatea de a reafirma angajamentul în promovarea, în continuare, a abolirii pedepsei cu moartea, iar acelora care au început treptat să renunțe la pedeapsa cu moartea, le oferă oportunitatea de a-și face publice demersurile.
În România, pedeapsa capitală a fost abolită încă din anul 1990, iar ţara noastră, ca membru al Uniunii Europene, al Consiliului Europei, precum şi viitor membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru perioada 2023-2025, sprijină abolirea universală a pedepsei cu moartea ca o contribuție esenţială la dezvoltarea drepturilor omului.
Totodată, România solicită statelor care mențin pedeapsa cu moartea să instituie un moratoriu asupra aplicării acesteia, ca etapă premergătoare unei decizii de abolire. Pedeapsa cu moartea este o pedeapsă inumană, crudă, degradantă și ireversibilă, neexistând un sistem juridic care să garanteze absența erorilor judiciare, riscul executării unei persoane nevinovate neputând fi niciodată eliminat.
***
Aspectele legate de pedeapsa cu moartea / instituirea unui moratoriu în vederea abolirii acesteia fac obiectul unor ample discuţii în organizaţiile regionale, respectiv internaţionale, în condiţiile în care într-un număr semnificativ de state aceasta se aplică. În ultimii ani, mai multe organisme ONU, precum şi organizaţii regionale şi coaliţii de organizații non-guvernamentale, au promovat iniţiative şi s-au pronunţat în favoarea eliminării pedepsei capitale. Rezoluţiile Adunării Generale ale ONU pe această temă, deşi nu au forţă juridică, reprezintă repere importante ale progresului înregistrat de „mişcarea aboliţionistă” la nivel global. Ultimele rapoarte indică, de altfel, o tendinţă de creştere a numărului de state care aplică un moratoriu „de facto” asupra executării pedepsei cu moartea.