Un nou proiect Erasmus+ la Biblioteca Pietrari

Joi, în Râmnicu Vâlcea se colectează deşeurile voluminoase şi echipamentele electrice şi electronice
12/12/2022
Comuna Dăești pe harta proiectului „Antreprenorești – Adoptă un Sat”
13/12/2022

Biblioteca Pietrari

Biblioteca Publică Locală Pietrari a coordonat în perioada 5 – 9 decembrie 2022 o serie de activități de promovare a lecturii, stabilite în cadrul unei mobilități internaționale ce a avut loc în România, în urma implementării proiectului Erasmus+ ”Recovery starts from kindergarten”, KA210-SCH – Small-scale partnerships in school education, contract nr: 2021-2-IT02-KA210-SCH-000051268.

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt școli din Italia – I.C. PADRE ISAIA COLUMBRO, Turcia – Vezirköprü Atatürk Orta Okulu, Portugalia – Lar D. Pedro V și o bibliotecă din România – BIBLIOTECA PUBLICĂ LOCALĂ PIETRARI.

Scopul principal al acestui proiect este instruirea profesorilor pentru a-i face pe elevi să iubească lectura. Obiectivele stabilite pentru această întâlnire sunt următoarele:

  • dezvoltarea abilităților profesorilor despre cum să îi facă pe copii să iubească lectura și să o disemineze către grupuri țintă mai largi ale proiectului;
  • îmbunătățirea abilităților și competențelor personalului didactic pentru un învățământ de înaltă calitate;
  • dobândirea de competențe noi și inovatoare prin schimbul de experiență între bibliotecă și școlile participante, care vor ajuta cadrele didactice să se recupereze din epuizarea cauzată de pandemia covid.

Partenerii Bibliotecii Publice Locale Pietrari, în scopul bunei organizări a acestei mobilități speciale, sunt:

  • Primăria Pietrari , Școala Gimnazială Pietrari și Biblioteca Județeană Antim Ivireanu Vâlcea, cărora le mulțumim pentru toată susținerea oferită.

Pentru a ne atinge obiectivele și a realiza rezultatele propuse prin implementarea acestui proiect, vom organiza mobilități ale personalului organizațiilor partenere. Aceste mobilități vor include diferite tipuri de formare, cum ar fi atelier, curs de formare și LTTA. Participanții la aceste diferite cursuri de formare își vor transfera cunoștințele către organizațiile lor prin scheme pilot. La sfârșitul proiectului, fiecare partener va organiza evenimente multiplicatoare pentru diseminarea rezultatelor și rezultatelor noastre în comunitatea locală.

Rezultatele tangibile ale proiectului ”Recovery starts from kindergarten”:

1)Realizarea unui Audio book: Elevii și profesorii vor crea împreună o carte audioce va cuprinde povești recomandate de educatorii implicați.
2) Ghid de educație în aer liber pentru grădiniță: Personalul va concepe un ghid de educație în aer liber pentru preșcolari.

Prima mobilitate este cea din România, Biblioteca Publică Locală Pietrari fiind gazda colegilor educatori din țările partenere.
Experiența în implementarea proiectelor de tip Erasmus a dus la selectarea bibliotecii noastre ca partener în acest proiect internațional.

Primul proiect de tip Erasmus, implementat cu succes de către Biblioteca Pietrari, este proiectul ”Books not bullying”, un proiect KA104 pentru mobilități în domeniul educației adulților ce a vizat parteneriate și participări la cursuri cu formatori din alte 5 ţări (Turcia, Cipru, Portugalia, Franța, Croația), proiect în cadrul căruia a fost organizat un nou serviciu de bibliotecă destinat adulților, tinerilor și copiilor supuși fenomenului de bullying.

Al doilea proiect al bibliotecii din Pietrari apărut prin dezvoltarea unei idei ingenioase avute de grupul tinerilor bibliovoluntari în anul 2021, aflați sub coordonarea bibliovoluntarei Andreea Florescu, este în plină desfășurare. Intitulat sugestiv „Zestrea domnițelor”, proiect implementat prin Corpul European de Solidaritate, nr.contract 2021-2-RO01-ESC30-SOL-000038276, are ca temă principală păstrarea prin digitizare a zestrei ce se află în casele pietrărencelor, fiind un proiect ce a fost apreciat de ANPCDEFP prin invitația de a prezenta rezultatele proiectului coordonat de mica noastră bibliotecă la conferința anuală ”Învață și dă mai departe”, conferință dedicată valorizării rezultatelor din proiectele Erasmus+, Corpul European de Solidaritate și Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor, dar și la vizita de monitorizare ce a avut loc în luna august.

Crina Popescu
Bibliotecar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.