În ultimele 72 de ore, salvatorii au gestionat 4.355 situații de urgență, dintre care 18 au fost operațiuni de descarcerare, 3.686 au fost solicitări pentru asistență medicală de urgență, 3.742 de persoane fiind asistate medical de echipajele SMURD.
Pe lângă aceste intervenții, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică s-au înregistrat 162 de incendii, dintre care 45 au fost arderi de vegetație, suprafața de teren afectată fiind de 33 ha.
În ceea ce privește avertizarea populației, au fost transmise 24 de mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetățenilor cu privire la producerea unor posibile situații de urgență și prevenirea acestora. Astfel, au fost transmise 21 de mesaje, în județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș și Vâlcea, cu privire la prezența urșilor, 1 mesaj a fost transmis în județul Mureș privind producerea unui incendiu cu degajări mari de fum, iar 2 mesaje care avertizau apariția unor fenomene meteorologice periculoase în județele Cluj și Sălaj.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de salvatori la nivel național, amintim:
Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș au fost solicitați, vineri, să intervină la un incendiu în localitatea Sângeorgiu de Mureș. Arderea se manifesta la nivelul unei hale ce aparținea unui operator economic, pe o suprafață de aproximativ 250 mp, existând riscul de propagare la vecinătăți. Pentru a gestiona situația, salvatorii au solicitat încă 2 autocisterne cu apă din cadrul subunităților de la nivelul zonei de competență. În același timp, s-a emis un mesaj de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, din cauza degajărilor semnificative de fum. Eforturile și promptitudinea echipelor de intervenție au dus la limitarea răspândirii incendiului și la evitarea unor pagube însemnate.
O altă misiune solicitantă a avut loc sâmbătă, 6 mai a.c., când pompierii teleormăneni au intervenit la un accident rutier produs pe E70, în localitatea Prunaru. În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, în care s-au aflat trei persoane, dintre care una încarcerată. La fața locului s-au deplasat echipajele de intervenție cu o autospecială de stingere, 2 ambulanțe SMURD și 2 ambulanțe SAJ, precum și elicopterul SMURD București. După efectuarea manevrelor de descarcerare de către salvatori, persoana încarcerată, în vârstă de aproximativ 23 de ani, a fost transportată cu elicopterul SMURD la o unitate medicală din Capitală pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. Celelalte două victime au fost preluate de echipajele medicale aflate la fața locului și transportate la spital.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, Secția de Pompieri Negrești-Oaș a intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu la o casă din localitatea Călinești-Oaș, județul Satu Mare. La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ de 400 mp, cu pericol de propagare la întreaga construcție și la anexa din vecinătate. După localizarea incendiului, acesta a fost lichidat, pompierii salvând restul încăperilor și construcțiile din imediata apropiere.
Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play.