Misiunile și acțiunile pompierilor vâlceni în perioada 30.12.2023 – 02.01.2024

Program de lucru special la început de an, la Direcția Economico-Financiară a Primăriei Municipiului
28/12/2023
Anunţ pentru concesionare prin licitaţie publică
10/01/2024

În perioada zilelor libere prilejuite de trecerea în Noul An, pompierii militari din cadrul celor 8 subunități de intervenție ale inspectoratului au desfășurat 90 de misiuni, dintre care 75 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 7 intervenții pentru localizarea și lichidarea incendiilor, o misiune de recunoaștere în teren (în municipiul Râmnicu Vâlcea) și 7 pentru alte situații de urgență (transport persoană supraponderală, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere, facilitare acces în locuință).

Intervenție relevantă – Misiunea de salvare a unei persoane din râul Olt, amonte de barajul din zona Nord

Pompierii militari vâlceni au intervenit, în data de 01 ianuarie a.c., cu 2 autospeciale de intervenție și o barcă, pentru salvarea unei persoane căzută in râul Olt. La locul evenimentului a fost direcționată și o ambulanță SAJ, cu medic.

Persoana a fost extrasă cu celeritate de către echipajele de salvatori și predată echipajului SAJ care a aplicat manevre de resuscitare.

Intervenția s-a desfășurat în condiții foarte dificile și riscante, deoarece nu s-a putut acționa cu barca, pompierii fiind nevoiți să improvizeze și să salveze persoana din apa foarte rece cu ajutorul echipamentelor din dotarea autospecialelor.

Persoana a început să prezinte funcții vitale și a fost transportată la UPU Vâlcea de către echipajul SAJ.

Membrii echipajelor SMURD au fost solicitaţi să intervină la 4 accidente rutiere, iar la nivel județean, 80 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

În această perioadă, echipajele de pompieri au acționat pentru localizarea și lichidarea a șapte incendii, după cum urmează:

– în localitatea Boișoara, au stins flăcările care au afectat o casă de locuit;

– în localitatea Brezoi, incendiul care se manifesta la acoperișul unei case de locuit a fost lichidat cu celeritate de pompierii militari;

– în localitatea Prundeni, au stins flăcările care se manifestau la un coș de fum;

Cauza probabilă la cele trei incendii enumerate: coș de fum neizolat corespunzator sau necurățat;

-în localitatea Malaia, au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs după explozia unei butelii într-o locuință. Din cauza montajului defectuos, s-au produs scăpări de gaze care s-au aprins, producând și arsuri la nivelul feței proprietarului. Acesta a fost transportat la spital, de catre ambulanța SAJ sosită la locul intervenției;

– în localitățile Sutești, Drăgășani și Grădiștea au lichidat incendiile care se manifestau la vegetație uscată. Au ars cca 8,1 ha.

În perioada analizată, inspectorii de prevenire au continuat controalele la operatorii economici care au organizat evenimente cu public numeros, cu ocazia Anului Nou.

Astfel, au fost efectuate 6 controale în urma cărora au fost depistate 32 de deficiențe, 6 dintre acestea fiind soluționate în timpul inspecțiilor.

Totodată, au fost aplicate 21 avertismente și 5 amenzi în valoare totală de 110.000 lei.

Întrucât la unul dintre obiective a fost constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, a fost aplicată sancțiunea complementară de oprire a funcționării/utilizării spațiului respectiv, inspectorii de prevenire aplicând în acest caz sigiliul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Principalele nereguli constatate: lipsa instalației de desfumare mecanică, neasigurarea numărului minim de căi de evacuare, lipsa instalațiilor de hidranți exteriori și interiori, dar și a instalației de detectare, alarmare și avertizare în caz de incendiu.

Prevenirea situațiilor de urgență rămâne una dintre prioritățile noastre, fapt pentru care instruirea și controalele pe linia apărării împotriva incendiilor vor continua și în perioada următoare, având ca scop creșterea gradului de siguranță a cetățenilor.

Nu uitați! Situațiile de urgență pot fi evitate printr-un comportament preventiv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.