Fondul de ajustare la globalizare: mai mult ajutor după disponibilizare – VIDEO

Femeie dispărută din Râmnicu Vâlcea, găsită de polițiști la Tetoiu
10/12/2018
Vouchere de vacanță pentru funcționarii publici, acordate în următorii doi ani
10/12/2018

Parlamentul European dorește ca programele de solidaritate ale UE să fie extinse pentru a ajuta lucrătorii disponibilizați din cauza avansurilor tehnologice sau din motive ecologice, precum și pe cei concediați din motive economice. Noul fond de asistență ar asigura accesul acestor persoane la formare profesională și la subvenții pentru înființarea propriilor companii.

Acești lucrători din vestul Franței protestează împotriva închiderii unei centrale pe cărbune. Și aici, angajații unei fabrici auto sunt îngrijorați privind locurile lor de muncă, după ce producătorul auto a anunțat că mută producția în străinătate. Fondul european de ajustare la globalizare a fost înființat cu peste 10 ani în urmă, pentru a susține persoanele care și-au pierdut slujbele din cauza schimbărilor comerciale la nivel global. Din 2007, 150.000 de muncitori disponibilizați au fost ajutați de fond, pentru a-și păstra sau a găsi un loc de muncă. Fondul poate fi utilizat pentru formare profesională, pentru subvenționarea unor noi companii sau pentru stimularea angajatorilor care preiau lucrători disponibilizați.

Maria Arena / S&D: “Sfera de aplicare a fondului este destul de variată, pentru ca lucrătorii să nu își piardă atractivitatea pe piața muncii. Aceștia sunt oameni care munceau. Ei trebuie să se reangajeze în cel mai scurt timp, pentru a evita să iasă de pe piața muncii“.

Deputații europeni doresc ca și lucrătorii care pierd locuri de muncă de la firme mai mici să poată beneficia de acest fond. Dar asta nu este tot…

Maria Arena / S&D: “Lucrătorii disponibilizați din cauza avansurilor tehnologice vor fi de asemenea eligibili pentru finanțare. Poate fi vorba de disponibilizări cauzate de progresul tehnologic din industria proprie sau de schimbări apărute din motive ecologice“.

Conform noilor planuri, solicitările de asistență adresate fondului vor deveni mai simple și mai puțin birocratice. Iar bugetul va fi mărit.

sursa: Multimedia Centre - Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.