Mai aproape de SCHENGEN: România și Bulgaria au primit acces la Sistemul de informații privind vizele

Inițiativă inedită la Raliul Sibiului UniCredit Leasing 2017
04/10/2017
Camionetă cu lemne fără documente legale, depistată la Gura Lotrului
04/10/2017

Parlamentul European a votat miercuri, 4 octombrie 2017 propunerea Consiliului de a acorda României și Bulgariei acces la Sistemul de informații privind vizele (Visa Information System)

Decizia Consiliului va permite Bulgariei și României să consulte și să verifice datele, dar fără dreptul de a intra în sistem, de a le modifica sau de a le șterge.

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a declarat pe contul oficial de Twitter că “România şi Bulgaria trebuie să adere cât mai curând posibil la Schengen. Votul de astăzi privind accesul la Sistemul de informaţii privind vizele e un pas înainte pentru întărirea controlului la frontierele externe.”

Parlamentul European a specificat într-o rezoluție legislativă votată la 8 iunie 2011 că Bulgaria și România sunt pregătite să intre în spațiul de liberă circulație Schengen.

Încă de la 9 iunie 2011, Consiliul a conchis că Bulgaria și România au îndeplinit condițiile legislației Schengen privind frontierele aeriene, terestre, cooperarea poliției, protecția datelor, sistemul de informații Schengen, frontierele maritime și vizele.

Decizia politică finală privind aderarea Bulgariei și României la Schengen, care implică eliminarea controalelor sistematice la frontierele cu statele UE învecinate, trebuie luată de Consiliu cu unanimitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.