Filmul DANSUL SOARELUI – CĂLUȘARII la Cinema “Geo Saizescu”

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor marcată de ISU General Magheru
11/10/2017
AJOFM Vâlcea sprijină firmele care angajează ucenici
11/10/2017

Cinema GEO SAIZESCU din cartierul Ostroveni prezintă joi, 12 octombrie 2017ora 17:00, filmul românesc Dansul soarelui – Călușarii, regia Cornel Gheorghiță.

Selectat în câteva festivaluri, printre care se numără și prestigiosul Festival des Films du Monde (Montreal),  Dansul Soarelui este un documentar despre Căluș, mai cu seamă despre desacralizarea unui dans străvechi. Urmărit în circumstanțele istoriei actuale, într-o manieră neonaturalistă, călușul devine pe parcursul filmului o secvență de antropologie modernă, ilustrativă pentru relația omului contemporan cu trecutul, cu moștenirea sa etnică.

În timpul echinoctiului de primavară, Cavalerul Trac murea și renaștea. El a fost reprezentat sub două forme rivale: Zeul Cabalin care se încarna în om și Omul care se deghiza în cal. Acesta, numit călușar, alunga spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual care dramatizează opoziția dintre Soare și Lună, Bine și Rău, Cunoscut și Necunoscut. Călușul se mai practică încă și astăzi în ziua de Rusalii. Din 2008, Călușul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

Corneliu Gheorghiță este profesor la Universitatea Toulouse (Facultatea de film) și autorul mai multor filme de lungmetraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar și de documentare, difuzate în mod curent pe posturile de televiziune franceze și rulate prin festivaluri (Mascarade, Fanfaron, Fanfaron).

Rezervările se pot face la numărul de 0350.427.500, iar biletele se pot procura de la Cinema GEO SAIZESCU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.