Din inima Barcelonei, dramaturgul Josep Miró vine la sfârșitul acestei săptămâni la Teatrul Anton Pann

AOSR: Sesiunea ştiinţifică de toamnă 2017 organizată la Timișoara
18/10/2017
Profesorul de yoga Dana Ţupa, despre Practica Iubirii
18/10/2017

Josep Miró

Dramaturgul spaniol Josep Miró va veni la Râmnicu Vâlcea la sfârșitul acestei săptămâni, mai precis în zilele de sâmbătă 21 si respectiv duminică 22 octombrie 2017. Vine din inima Barcelonei, din focul evenimentelor care au loc acolo  pentru a vedea cum s-a montat “Nerium Park”, piesa scrisă de el în 2012 și regizată de Tudor Lucanu în premieră națională la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. Poate mulți se întreabă cine este Josep Miró?

Dramaturg  și regizor, Josep Maria Miró,  născut în 1977 la Barcelona, este licentiat în regie de teatru și dramaturgie al Institutului de Teatru din Barcelona și  în jurnalism al Universității Autonome din Barcelona. Din 2013 face parte din conducerea artistică a Teatrului Național din Catalonia-Barcelona. Este autor a peste 14 piese de teatru, una dintre cele mai cunoscute fiind Principiul lui Arhimede(2011). Spectacolele pe textile sale s-au pus în scenăîn Argentina, Mexic, Marea Britanie, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, bRzilia și altele. A primit de  două ori prestigiosul Premiu Born pentru creațiile sale dramatice. Nerium Park a apărut în volum în anul 2012, iar premiera spaniolă a avut loc în anul 2013. Nerium Park a apărut în volum în anul 2012, iar premiera spaniolă a avut loc în 2013.

“Nerium Park” prezintă povestea unor tineri, Gerardo și Marta, care se mută într-un apartament dintr-un complex rezidential care se află la marginea orașului. La început totul pare perfect, leandrul cu flori roz (nerium oleander) care străjiuește aleea pe carea trebuie s-o parcurgă până ajung la bloc, apartamentul de peste 90 m pătrați, piscina, liniștea din jur, amândoi cu servicii bune, ea la resurse umane, el IT-ist, toate aceste mici amănunte le dau speranța că  ratele pe o perioadă de 30 de ani  nu ar fi o problemă. Povestea spusă de cei doi actori este o poveste a tinerilor nostri care încercă să-și facă un rost în viață. Dacă vor reuși sau nu, vom vedea în cele 90 de minute de spectacol.

Reka Szasz, în rolu Martei și Alexadru Beteringhe sau Vladimir Purdel care joacă alternativ rolul lui Gerardo, așa se explică și cele două spectacole, suntem siguri că vă vor transmite toate acele stări prin care trec cei doi.

Chiar dacă are colaborări la cele mai importante teatre din tară, trebuie menționat că regizorul acestui spectacol, Tudor Lucanu, este pentru a treia oară la Teatrul Anton Pann. Spectacolele puse în scenă aici ”Ești un animal, Viskovitz! “de Alessandro Boffa și “Ubu Rege” de Alfred Jarry s-au bucurat de aprecierea publicului, a criticii de specialitate și au câștigat numeroase premii. Tudor Lucanu, maestrul în ceea ce privește arta construcței unui spectacol, își pune semnătura și pe scenografie.

Încă o data vă spunem, făceți-vă timp și haideți în zilele de sâmbătă 21 și duminică 22 octombrie la Teatrul Anton Pann ca să vă bucurați de un spectacol bun care se va juca chiar în prezența autorului. Mai rar veți vedea prezența unui dramaturg străin  într-un teatru din provincie care vine să vadă montarea pieselor sale. Este onorant pentru Vâlcea, este onorant pentru Teatru Anton Pann, asta înseamnă recunoașterea valorii Teatrului Anton Pann la nivel european.

Daniela Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.