Criza migrației: Deputații europeni solicită împărțirea poverii

Koveşi, cu demisia pe masă, Iohannis, în vizorul lunetiştilor
23/10/2017
Trei gospodării afectate de un incendiu izbucnit în Sușani
23/10/2017

Deputații europeni revizuiesc Regulamentul Dublin – legea UE care stabilește ce țară este responsabilă pentru procesarea cererilor de azil. Actualul sistem pune prea multă povară asupra statelor din prima linie, cum ar fi Grecia și Italia.

Ca atare, parlamentarii europeni susțin distribuirea mai echitabilă a solicitanților de azil în toate statele membre, precum și participarea obligatorie a tuturor statelor.

Migranții care fug de conflicte, persecuții și sărăcie continuă să ajungă pe țărmurile Europei. Este o călătorie periculoasă, cu mii de morți pe mare. Cei care o fac să speră să rămână în Europa. Milioane de persoane au solicitat statutul de azilant în ultimii ani.

Legislația UE care stabilește ce țară este responsabilă pentru procesarea unei cereri de azil se numește Regulamentul Dublin.

Dar nu funcționează.

Cecilia Wikström / Raportor ALDE: “Aceasta s-a prăbușit în 2015, odată cu afluxul mare de solicitanți de azil. Ar trebui să avem o distribuție echitabilă a oamenilor, astfel încât fiecare stat membru să primească o parte echitabilă din totalul solicitanților de azil.”

În prezent, cererile de azil sunt procesate la nivel național. Țara prin care solicitantul de azil a intrat pentru prima dată în UE este responsabilă. Statele din prima linie, precum Grecia și Italia, poartă greutatea.

În viitor, cererile ar trebui colectate automat la nivelul UE și distribuite pe baza populației și PIB-ului fiecărui stat membru.

Cecilia Wikström / Raportor ALDE: “Ar trebui să avem un sistem care să funcționeze indiferent cât de mare este afluxul de oameni, astfel încât nu mai fie nevoie să punem în aplicare măsuri de urgență.” 

Un sistem care să poată face față dimensiunilor problemei – un sistem cu răspundere comună în centrul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.