VISELE LUI HAMLET – un spectacol de Florin Beciu, în premieră la Râmnicu Vâlcea

Depistați în Lăpușata cu lemne fără documentele legale
23/10/2017
Povestea fraţilor Ghiţă din Făurești
23/10/2017

Premieră: “Visele lui Hamlet” – un spectacol de Florin Beciu – la Râmnicu Vâlcea, pe scena Teatrului Anton Pann, joi, 26 octombrie, ora 19.00

Un spectacol Hamlet ca de fiecare data atrage atenția. Curiozitatea este cu atât mare cu cât au trecut atât de mulți ani de când William Shakespeare a scris piesa, peste 400 de ani. De data aceasta Florin Beciu vine cu ideea să ne aducă în atenție tragedia prințului Danemarcei, a lui Hamlet. Trebuie să ai curaj și să fii cel puțin nebun să mai montezi azi Hamlet.

Într-un interviu acordat presei, Florin Beciu, spunea că fiecare actor și-ar dori să joace Hamlet chiar dacă ar fi și o rescriere a unor gânduri. Ideea venită din partea conducerii Tetrului Anton Pann a prins contur și în urmă cu două luni Florin Beciu s-a apucat serios de treabă.

Urmându-și un vis, motivat, a încercat ca după textul scris de Nina Mazur, dramaturg germano-ucrainian, să pună în scenă “Visele lui Hamlet”. În acest spectacol îl regăsim în postură dublă, de regizor și actor.

La răspunsul ce vor găsi spectatorii când vor veni să vadă “Visele lui Hamlet” și dacă este un Hamlet așa cum îl știm noi din diversele montări, Florin Beciu ne-a răspuns.

Florin Beciu: Sigur, are la bază textul original. Autoarea a pus în pagină toate remușcările, întrebările chinuitoare ale lui Hamlet într-o manieră modernă. “Visele lui Hamlet” aduce în scenă un Hamlet de acum, și aici mă refer la spațiul în care se desfășoară acțiunea, la proiecțiile video care subliniază sau ajută la descifrarea mesajului pe care vrea să-l transmită pe lângă gândurile personale ale lui Hamlet, încercă să atingă și ceea ce se întâmplă acum în spatiul politico-social global.

Reporter: Montajul video de care spuneți ajută?

Florin Beciu: Ajută foarte mult, accentuează frământările atât ale personajului cât și ale oricărui spectator în care se găsește sau regăsește un Hamlet.

Reporter: Sigur, ne-ați stârnit curiozitatea, văd că v-a plăcut mult să puneți în scenă un vis care iată s-a transformat prin textul dramaturgului Nina Mazur, în “Visele lui Hamlet”, rol pe care și-l interpretați.

Florin Beciu: Este visul fiecărui actor sau regizor de a juca și monta la un moment dat Hamlet.

Reporter: Cum s-ar zice, ai grijă ce-ți dorești…

Florin Beciu: Da, mi s-a întâmplat ca acest vis să devină o realitate. Fie și un vis pe jumătate, dar dacă în vis apare Hamlet, atunci înseamnă că cineva ți-a ascultat și împlinit visul.

“Visul însuși nu e decât o umbră”, “Vremile și-au ieșit din minți”, “Timpurile sunt acestea când omul se afla ba sub povara vremii, ba deasupra ei” iar tot ce se întâmplă trebuie să urmeze spiritul timpului. A fi la fel ca ceilalți sau a nu fi, atât de cunoscutul “ A fi sau a nu fi” stiut de toți, dar mai puțin înțeles în adevărata lui esență de fiecare dintre noi. “Ce-i omul dacă nu are alt gând pe lume decât să doarmă și să se hrănească”. Un Hamlet se regăsește în fiecare dintre noi. Și apoi ne întrebăm,“de ce dintr-un sentiment nobil trebuie să răsară o ticăloșie”.

Da, aceste sunt întrebări la care poate ne vom răspunde în timpul sau după spectacol. Dați gir acestui spectacol și veniți pentru a vă înnobila sufltește. Florin Beciu reușește cu ușurință cu ajutorul textului și al proiecțiilor video să ne creeze aceea stare a frământărilor prin care trece personajul.

Așadar, în această joi, de la ora 19.00, la Teatrul Anton Pann poate o să aflăm răspunsul la întrebarea “a fi sau a nu fi”, una dintre replicile cele mai rostite de noi, din toată istoria teatrului, pe care o folosim de atâta timp. Poate că mulţi dintre noi nici nu au văzut vreodată piesa şi, probabil, nici nu cunosc provenienţa cuvintelor pe care le folosesc. “A fi sau a nu fi? – aceasta-i întrebarea…”

Daniela Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.