Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican: Măsuri propuse de PNL pentru Bugetul de Stat pentru 2018

Președintele României, Klaus Iohannis: Discurs dedicat omagierii Regelui Mihai
12/12/2017
Procedura de avizare pentru noile aparate de marcat dotate cu jurnal electronic, în dezbatere publică
19/12/2017

Legea Bugetului de Stat pe anul 2018, în forma propusă de către coaliţia PSD-ALDE, condamnă România la încă un an de subdezvoltare şi reprezintă cea mai recentă păcăleală pusă la cale de PSD-ALDE la adresa românilor. Puşi în faţa unei astfel de situaţii, deputaţii şi senatorii PNL au depus peste 350 de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat şi 5 amendamente la Legea bugetului asigurărilor sociale de de stat pentru anul 2018. Aceste amendamente formulate de parlamentarii PNL au rolul de a creşte ponderea investiţiilor publice în PIB, majoritatea făcând referire la finanţarea realizării unor obiective de investiţii de interes naţional sau local.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, este de părere că odată cu prezentarea publică a propunerilor PNL pentru Legea Bugetului de Stat pe anul 2018, cetăţenii vor putea vedea diferenţa dintre propunerea cinică şi plină de amatorism a celor de la PSD şi viziunea onestă şi bazată pe investiţii a celor de la PNL.

Cele mai importante măsuri propuse de PNL pentru Bugetul de Stat pe anul 2018 sunt:

  • Propunere privind diminuarea deficitului bugetar cu 0,8% din PIB, pentru respectarea prevederilor europene în materie de deficit, prin creşterea eficienţei colectării veniturilor bugetare;
  • Repartizarea 100% a impozitului pe venit către autorităţile locale, după cum urmează: 20% la bugetul local al judeţului, 58% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, 22% în contul distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice – pentru a compensa pierderile de resurse bugetare ca urmare a diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%.
  • Prorogarea, cu 2 ani, a măsurii transferului de contribuţii în sarcina exclusivă a angajatului, pentru a asigura creşterea cu 25% a salariilor nete din sectorul bugetar şi pentru a evita diminuarea salariilor din sectorul privat.
  • Prorogarea, cu 2 ani, a Split TVA.
  • Majorarea punctului de pensie, aşa cum prevede Legea 263/2010, de la 1 ianuarie 2018 cu aproape 9% şi nu de la 1 iulie 2018 cu 10% aşa cum propune PSD.
  • Eliminarea supraaccizei la carburanţi şi revenirea la nivelul accizelor de la data de 1 august 2017.
  • Suspendarea prevederilor OG nr. 4/2017, pentru un termen de 3 ani, prin care s-a impus suprafiscalizarea contractelor cu normă parţială de timp (part-time) la nivelul salariului minim brut în plată pe economie.
  • Suspendarea prevederilor OUG nr. 60/2017, pentru un termen de 3 ani, prin care au fost lezate unele facilităţi ale persoanelor cu handicap.
  • Suspendarea unor prevederi ale OUG nr. 82/2017 în scopul majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii administrate privat, la 6%.
  • Acordarea, pentru prima dată, în baza art. 8 din Legea nr. 1/2011 a 6% din PIB pentru educaţie.
  • Finanţarea corespunzătoare a autostrăzilor Unirii, Sibiu-Piteşti, respectiv Iaşi-Târgu Mureş
  • Finanţarea mai multor programe în domeniul educaţiei: Şcoală după şcoală, Alimentaţie sănătoasă în şcoli, burse profesionale, contul educaţional.
  • Pentru sănătate, am propus o finanţare mai bună din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru: asigurarea stocurilor de medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate in programele naţionale cu scop curativ, pentru asistenţă medicală primară, pentru medicină de familie şi pentru transferuri de capital şi investiţii în infrastructura spitalicească.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, face un apel public la toţi parlamentarii, indiferent de partidul politic din care aceştia fac parte, să voteze pentru aprobarea amendamentelor propuse de PNL pentru a avea anul viitor un buget realist, onest, şi corect. Amânarea tuturor aberaţiilor legislative marca PSD-ALDE din acest an care afectează mediul de afaceri, creşterea ponderii investiţiilor în PIB, creşterea cu 9% a pensiilor de la 1 ianuarie 2018 prin aplicarea prevederilor Legii 230/2010, finanţarea corespunzătoare a administraţiilor publice locale, alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, creşterea alocărilor pentru proiectele de infrastructură sau o mai bună finanţare a sistemului medical din România reprezintă cele mai importante amendamente promovate de către parlamentarii PNL şi care ar trebui susţinute de către deputaţii şi senatorii.

PSD şi ALDE ne propun un Buget pentru anul 2018 total nerealist, cinic şi care ne demonstrează incompetenţa acestora. Orice om care ştie să citească un buget şi nu ascultă doar propaganda PSD poate vedea minciunile din acest buget. Se laudă cu investiţii mai mari, dar dacă comparam bugetul de anul trecut cu acesta vedem că este o scădere.

Cei de la PSD prognozează creştere de 5,5%, dar taie cheltuielile de funcţionare ale tuturor instituţiilor cu 10% şi readuc în actualitate prevederi din timpul crizei economice (îngheţarea angajărilor la instituţiile de stat sau înlocuirea personalului care iese la pensie în raport de 2 la 1).

Mai mult decât atât, datele pe baza cărora PSD a realizat această propunere de buget pentru 2018 sunt depăşite: vezi cazul inflaţiei, a cursului, a prognozelor folosite în privinţa valorii PIB-ului nominal sau a creşterii economice. Văzând toate aceste aberaţii propuse de cei de la PSD, reprezentanţii PNL au depus o serie de amendamente care îşi propun o altfel de viziune pentru anul 2018.

Noi vrem creşterea sumelor alocate investiţiilor şi în special a celor pentru infrastructură, dorim amânarea aberaţiilor fiscal bugetare introduse de PSD-ALDE, ne propunem aplicarea Legii pensiilor pentru creşterea pensiilor cu aproape 9% de la 1 ianuarie 2018, finanţarea corespunzătoare a administraţiilor publice locale şi o mai bună finanţare a sistemului medical din România.

Acum cetăţenii vor putea compara foarte clar propunerea PSD de cea a PNL şi îşi vor da seama că varianta noastră aduce mai mulţi bani în buzunarele lor”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.