Vâlcea se alătură campaniei „România se ridică în picioare pentru asistența socială”!

Romulus Bulacu despe TRANSALPINA SKI RESORT: Lipsa de viziune şi predictibilitate a autorităţilor locale şi judeţene și-a spus cuvântul
10/01/2018
IPJ Vâlcea scoate la concurs două posturi vacante
10/01/2018

Interviu cu Doru Buzducea, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București – promotor al Campaniei „România se ridică în picioare pentru asistența socială”!

ReporterDomnule Președinte, ce ne puteți spune despre Campania metaforic intitulată “În picioare pentru asistența socială” demarată la nivelul întregii țări și legată de promovarea profesiei de asistent social?

Doru Buzducea: Este un proiect de anvergură ce se adresează atât asistenților sociali, în ideea de a reda demnitatea acestei nobile profesii, dar mai ales factorilor de decizie de la nivel central și local implicați în dezvoltarea sistemului de asistență socială, sistem ce nu mai corespunde, ca organizare, la ora actuală noilor realități sociale.

Prin această licență poetică la care am apelat redăm atât forma de manifestare a demersurilor noastre, atât eleganța evenimentelor pe care le organizăm la nivel județean, atât conținutul mesajelor transmise, dar mai ales obiectivul major al campaniei noastre: promovarea și valorizarea profesiei de asistent social.

Ne bucurăm de sprijinul necondiționat al jurnaliștilor, al universitarilor, al personalităților implicate în susținerea cauzelor sociale, al societății civile, al tuturor prietenilor care au înțeles necesitatea demersurilor noastre.

Reporter: Ce considerați că puteți obține prin intermediul acestei campanii în care a fost inclus și județul Vâlcea?

Doru Buzducea: O îmbunătățire a statutului profesional al asistentului social, o creștere a respectului față de această profesie, o afirmare a domeniului asistenței sociale sub toate dimensiunile posibile: profesional, academic, mediatic, intituțional.  Toate aceste vor conduce și la o creștere a calității vieții asistentului social, în timp, desigur.

Progrese s-au înregistrat, dacă ne referim la anumite creșteri salariale din ultima perioadă, la hotărârea Guvernului de a avea cel puțin un asistent social în fiecare primărie, la schimbarea discursului public față de domeniul asistenței sociale.

Reporter: Care este până acum, “drumul” parcurs de această campanie?

Doru Buzducea: Un drum destul de lung, dar plăcut, dacă ne referim la distanța geografică parcursă alături de colegii mei Cristian Roșu, Diana Cristea și Ioan Durnescu, căci am străbătut împreună cam jumătate din țară anul trecut, Vâlcea fiind județul cu numărul 19 al campaniei.

De fiecare data când primesc o asemenea întrebare mă gândesc și le mulțumesc colegilor mei din filialele locale care au pus umărul ca evenimentele noastre desfășurate la nivel județean să fie strălucitoare, aducând la aceeași masă toată suflarea județului implicată în susținerea și promovarea asistenței sociale. Dacă întrebarea Dvs țintește realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus, atunci vă pot spune că suntem pe drumul cel bun, contribuim la o reașezare publică a domeniului asistenței sociale, un domeniu aflat în plin proces de afirmare la nivel național.

ReporterCum au răspuns inițiativei Colegiului Național al Asistenților Sociali din România factorii de decizie din județele vizitate?

Doru Buzducea: Extraordinar de bine! Peste tot pe unde trecem suntem foarte bine primiți, semn că nivelul local al administrației publice înțelege necesitatea dezvoltării sistemului de asistență socială pe acest palier. Cu puțin efort, fie el legat de remedierea cadrului legislativ, fie el legat de susținerea bugetară, sau de voința politică, România ar putea să aibă nu peste multă vreme unul dintre cele mai organizate și eficiente sisteme de asistență socială.

Tradiție avem, în acest sens, resurse umane există, susținerea bugetară nu ar fi mare, desăvârșirea viziunii în domeniu ar mai fi de realizat. Tocmai de aceea, în cadrul întâlnirilor noastre, vicepreședintele CNASR, domnul Cristian Roșu prezintă participanților versiunea 2.0 a viitorului sistem național de asistență socială, adică acel sistem de asistență socială dorit de către profesioniști.

ReporterDupă un periplu atât de amplu, ce “ecouri” considerați că a trezit Campania în județele în care ați poposit?

Doru Buzducea: În fiecare județ ecourile sunt pozitive. Avem vești din anumite județe că primăriile locale au început să angajeje asistenți sociali și nu persoane nu atribuții în domeniu, că factorii de decizie au transmis semnale oficiale clare în acest sens, că susțin demersurile noastre, că mass-media locală a transmis cu acuratețe obiectivele campaniei. La întâlnirile noastre se leagă parteneriate, se transmit modele de bună practică, se susține cauza asistenților sociali.

ReporterCum va continua Campania în perioada imediat următoare și ce vă propuneți pentru acest an?

Doru Buzducea: Ne propunem “să ridicăm în picioare” și celelalte județe ale țării, avem deja planificate astfel de întâlniri în perioada imediat următoare în căteva județe, să continuăm seria “dialogurilor” cu factorii de decizie, să implicăm cât mai multă lume în susținerea cauzei asistenților sociali.

ReporterVă rog să-mi împărtășiți și alte planuri pe care le aveți pentru a reda demnitatea asistentului social.

Doru Buzducea: Pe lângă cele amintite și care reies din cele discutate, adaug proiectul Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială care a devenit deja tradiție și care aduce în lumina reflectoarelor atât asistenții sociali merituoși și asumați de către comunitate ca modele dar și personalitățile care susțin asistența socială, unde invităm asistenții sociali vâlceni să candideze și să participe, ne dorim ca prin CNASR, să promovăm și să apărăm drepturile comunității asistenților sociali.

Apoi, în calitate de decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, îmi doresc înființarea unei Școli Doctorale de Asistență Socială, demers ce se află pe drumul cu sens unic, să ducem mai departe proiectul publicistic Revista de Asistență Socială (aflată în al 16 – lea an de existență), să creștem calitatea dar și numărul studenților care vin să studieze sociologia, asistența socială, resursele umane sau antropologia.

ReporterÎn contextul în care, guvernul prin legislația recent aprobată obligă primăriile să aibă angajat un asistent social, ce sugestii aveți pentru ca acestea să intre în legalitate?

Doru Buzducea: Să respecte legea! Ceea ce ar fi trebuit să și facă de multă vreme și nu să caute portițe să eludeze prevederile legislației în domeniu. Îți poți permite ca primărie să angajezi una chiar două persoane cu atribuții în asistență socială dar nu-ți permiți angajarea unui asistent social? Este o întrebare retorică, desigur.

ReporterUn gând pentru asistenții sociali vâlceni, cât și pentru cei care își doresc să urmeze calea acestei demne meserii?

Doru Buzducea: Să se ridice în picioare pentru asistența socială! Și să le mulțumesc pentru felul demn prin care promovează profesia de asistent social, avem aici la dvs în județ o filială frumoasă, cu asistenți sociali profesioniști și recunoscuți pentru munca lor. Totodată mulțumesc doamnei Andreea Dumitrașcu, președinta filialei locale, președinta care “a urcat muntele profesiei de asistent social”, pentru faptul că a ținut multă vreme steagul sus pe aceste frumoase meleaguri.

Tinerii vâlceni care vor să urmeze această nobilă profesie, să pășească cu încredere pe acest drum dacă simt această chemare, să aleagă cu inima atunci când este vorba de alegerea profesiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.