Premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și instituții ale statului

A urcat pe un releu de telefonie din Drăgășani și a amenințat că se sinucide
18/03/2018
Primarul Gheorghe Gîngu a semnat două contracte pentru dezvoltarea Comunei Bujoreni
18/03/2018

Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi instituţii ale statului

Solicitarea prim-ministrului Viorica Dăncilă se bazează pe prevederile legale potrivit cărora “se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime”.

Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informaţiilor secrete de stat se realizează de împuterniciţii şi funcţionarii superiori abilităţi prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituţiilor care coordonează şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate.

În situaţia protocoalelor de colaborare între SRI şi alte instituţii ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informaţii sunt conducătorii instituţiilor semnatare, care, în speţă, au şi calitatea d autoritate desemnată de securitate.

Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, CSAT asigură coordonarea, la nivel naţional, a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.