Buican: Marea revoluţie fiscală şi foamea nestăvilită de bani a celor de la PSD-ALDE au adus administraţiile publice locale în pragul falimentului

Posturi scoase la concurs de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea
19/06/2018
Primarul Mircia Gutău a inaugurat lucrări de stabilizare a unei porţiuni din intrarea Cetăţuia
19/06/2018

Prin intermediul unei interpelări adresate Ministrului Finanţelor Publice, parlamentarul Cristian Buican i-a reamintit lui Eugen Teodorovici promisiunea pe care a făcut-o în faţa reprezentanţilor administraţiilor publice locale înainte de adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2018, conform căreia nicio administraţie publică din ţară nu va avea un buget mai mic decât cel pe care l-a avut în anul 2017.

În urma implementării „revoluţiei fiscale”, peste jumătate din administraţiile publice locale din România au avut mai puţine fonduri disponibile pentru anul 2018, odată cu scăderea impozitului pe venit şi prin adoptarea măsurii aberante conform căreia bugetele alocate primăriilor se diminuează cu 50% din excedentul înregistrat de acestea la finele anului 2016. În ciuda acestei promisiuni, până în prezent, Guvernul României nu a adoptat nicio măsură compensatorie în vederea suplimentării bugetelor localităţilor.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, i-a semnalat ministrului Eugen Teodorovici faptul că există destul de multe administraţii publice locale care nu mai au fonduri pentru plata salariilor angajaţilor începând cu luna iulie 2018, ca urmare a tăierii fondurilor alocate de la nivel central. În condiţiile în care datele privind execuţia bugetară prezentate public sunt contradictorii şi inoculează un sentiment de nesiguranţă în privinţa capacităţii guvernamentale de a-şi respecta promisiunile în sensul de a asigura o finanţare cel puţin egală cu cea din 2017 administraţiilor publice locale, Cristian Buican consideră că este de datoria Ministrului de Finanţe să aducă clarificările necesare.

Marea revoluţie fiscală şi foamea nestăvilită de bani a celor de la PSD-ALDE au adus administraţiile publice locale în pragul falimentului, unele dintre ele neavând bani pentru plata salariilor începând cu a doua jumătate a anului.

În ciuda promisiunilor conform cărora nicio primărie nu va avea un buget mai mic decât cel de anul trecut, există primari care ameninţă că vor pune lacătul pe uşa primăriei, din cauza lipsei de interes a factorilor guvernamentali.

Când aplici măsuri fiscal-economice după ureche, când nu realizezi studii de impact bine fundamentate şi asculţi doar ordinele de la partid, se întâmplă astfel de accidente.

Este inadmisibil să laşi primăriile fără fonduri, după ce le-ai promis marea cu sarea acum 5 luni, pentru a fi sigur că se adoptă Legea Bugetului de Stat. Domnul Teodorovici este obligat să îmi răspundă, să îmi spună când va avea loc rectificarea bugetară şi care sunt măsurile pe care le are în vedere pentru finanţarea corespunzătoare a administraţiilor publice locale, în contextul în care se jura că nicio primărie nu va avea un buget mai mic decât cel de anul trecut. Aştept cu mare interes acest răspuns, mai ales că semnalele arată că nu prea mai există bani la buget”, a declarat Cristian Buican.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.