Antreprenoriatul, cea mai bună idee sau cea mai proastă?

Râmnicu Vâlcea s-a înfrăţit cu Agios Nikolaos
09/11/2018
Primăria Râmnicu Vâlcea participă la Proiectul ARTA LA INTRARE
19/11/2018

De câte ori nu ați visat să aveți propria afacere și să nu mai dați explicații în fața șefului? Tot mai mulți tineri (și nu numai) aleg calea antreprenoriatului datorită libertății pe care le-o oferă, însă trebuie să vă asumați și riscurile implicate. Poate fi cea mai înspăimântătoare decizie a vieții dumneavoastră, dar poate fi și cea mai satisfăcătoare.

Vestea bună este că, în mare parte, de dumneavoastră depinde evoluția afacerii. A avea propriul business necesită multă muncă în primul rând, mult devotament și seriozitate, dar și un plan foarte bine gândit înainte să porniți la drum. Riscuri există cu siguranță. Ar fi mai multe elemente pe care e bine să vă bazați înainte să luați una dintre cele mai importante decizii ale vieții dumneavoastră. Indiferent în ce domeniu activați, puneți-vă următoarele întrebări: Am suficientă experiență să fac acest pas? Mi-am creat rețeaua de contacte necesară să pornesc pe acest drum? Am suma de bani ce m-ar ajuta să țin la suprafață business-ul până când începe să vină profitul? Sunt serios și ambițios? Haideți să luăm fiecare întrebare în parte. Contează experiența? Da, până la un anumit punct, pentru că unele lucruri le învățăm din mers și atunci când dăm peste situațiile în sine. Dar, de exemplu, dacă dorim să înființăm o firmă de consultanță sau o companie de închirieri auto, e bine să pornim la acest drum dacă am lucrat înainte într-o firmă cu aceeași activitate. Poate ați “furat” meserie de la vechiul șef, poate clienții v-au încurajat să porniți pe cont propriu după ce au văzut cât de bun sunteți la ceea ce faceți. Bineînțeles, și contactele făcute de-a lungul anilor vă vor ajuta enorm. Orice început este greu, așa că, dacă aveți o mână de oameni gata să vă sară în ajutor atunci când nu știți ce să faceți, aveți din start un avantaj mare.

Nu toate domeniile în care aveți libertate deplină necesită o experiență anterioară. În ziua de azi, la cât de multe cursuri online există pe internet, este suficient să vă alocați două-trei ore de studiu, seara, după ce vă întoarceți de la serviciu. Spre exemplu, puteți învăța contabilitate în câteva luni de zile, iar LinkedIn vă pune la dispoziție o grămadă de cursuri extrem de bine structurate și ușor de învățat. Și dacă sunteți pasionat de marketing online, pe aceeași platformă veți găsi nenumărate articole și cursuri care vă vor transforma în specialiști ai marketingului. Vreți să învățați programare? Nimic mai simplu! Acordați-vă un an și veți putea să creați pagini web ca un specialist cu ajutorul Code School. Și învățarea unei limbi străine este doar la un click distanță. Urmăriți platforme online că Duolingo (au și aplicație mobilă) și veți putea vorbi fluent, în câteva luni, suedeză de exemplu. Fenomenul de e-learning a crescut inimaginabil de mult în ultimii ani și chiar și sectoare de business care nu au legătură cu acest fenomen au sesizat potențialul. Astfel, gigantul Forbes “a intrat în rândul lumii” și oferă cursuri de finanțe și management al afacerilor, totul online. Chiar și liderul în gaming online, PokerStars, a simțit interesul publicului și oferă și el o școală online de poker care vă învață pas cu pas regulile jocului. Chiar și celebrele universități Harvard și MIT (Massachusetts Institute of Technology) și-au unit forțele și au fondat în urmă cu câțiva ani edx.org, o platformă cu peste 100 de cursuri certificate de la cibernetică și public speaking până la drept internațional sau comunicare. Totul este gratuit, cu excepția unor cursuri ce eliberează certificate și trebuie plătită o sumă modică. Iată deci că internetul ne oferă o lume plină de posibilități, tot ce ne trebuie este să avem timp, ambiție și dorința să învățăm lucruri noi.

Există de asemenea foarte multe joburi de tip “remote”, adică poți lucra de acasă, tot ce îți trebuie este doar o conexiune la internet. Acestea pot fi un extra job pentru dumneavoastră, dacă doriți să aveți ceva mai mulți bani la finalul lunii. Sau, dacă lucrurile evoluează din bine în mai bine, vă puteți dedica total acestor joburi. Vă faceți singuri programul, lucrați când doriți, cum doriți și mai ales de unde doriți. Pe internet, există o ofertă largă a acestor posturi “remote”. Dacă sunteți traducător de vreo limbă de circulație internațională, o să vă vină foarte ușor să găsiți ceva pe placul dumneavoastră.

Dacă totuși doriți să porniți pe cont propriu cu o afacere, trebuie să fiți pregătit să faceți anumite sacrificii la început, însă beneficiile pe care le veți culege la final vor fi infinit mai satisfăcătoare și nu veți regreta că ați luat o asemenea decizie. Timpul! Trebuie să vă sacrificați timpul la început! Sunt multe lucruri de făcut (și acte de obținut) când porniți o afacere. Fiți foarte bine organizat, treziți-vă de dimineață și scrieți pe o foaie lucrurile ce trebuie făcute în acea zi. Telefoane, telefoane, telefoane! Dați cât mai multe telefoane pentru a vă anunța contactele că aveți propria afacere, nu puteți știi niciodată cine are nevoie de serviciile dumneavoastră, iar clienții de la început pot rămâne fideli pe termen lung, dacă vă găsesc serios și disciplinat. Banii! Sacrificați o sumă în primele trei luni pentru visul vostru. Începeți să strângeți încă de când sunteți angajat. Bineînțeles că întotdeauna vor apărea cheltuieli neprevăzute la care nu v-ați gândit înainte, așa că e bine să aveți puțin mai mult decât necesarul, nu mai puțin. Aveți încredere într-un partener sau angajat de nădejde. Mereu va fi mai ușor în doi decât unul singur, însă alegeți cu mare atenție persoana respectivă, trebuie să aveți un vis comun.

Riscați! O vorbă din popor spune că, dacă nu riscați, nu câștigați și este foarte adevărat. Un antreprenor adevărat știe că are multe de câștigat, chiar și atunci când pierde. Este normal ca unele înțelegeri să nu fie pe placul dvs. sau să observați că, după semnarea unui contract, ați ieșit în pierdere. Aceste lecții vă vor ajuta negreșit pe viitor și, chiar dacă poate ați pierdut o sumă de bani pe moment, pe termen lung ați câștigat o experiență de neprețuit ce vă va ajuta în viitoarele contracte. Riscurile nu sunt luate la întâmplare, majoritatea sunt gândite și cântărite pe toate părțile. Ca antreprenor, trebuie să te adapteziîn funcție de rezultatul pe care l-ai obținut cu riscul pe care l-ai luat. Iar dacă aveții un rezultat diferit decât cel pe care îl preconizați, fiți flexibil și deschis. Lucrurile noi se învață pe parcurs, așa au procedat toți oamenii de succes, nimeni nu s-a născut învățat. Și antreprenorii simt frică, însă știu foarte bine să o controleze și să acționeze în ciuda sentimentelor de frică. Depășiți-vă sentimentul de îndoială. Toți afaceriștii de succes au riscat la un moment dat în cariera lor. De exemplu, Elon Musk a pariat pe viitorul plăților online, însă în 1999 prea puțin se știa despre asta când a fondat compania X.com ( care mai târziu a devenit PayPal). Și Mark Zuckerberg a crezut în potențiatul Virtual Reality (VR) și a riscat să investească în asta. Iar acum a cunoscut un boom incredibil.

Chiar dacă primul an va fi mai dificil, dacă veți persevera și veți munci cu seriozitate, mai târziu vă veți mulțumi pentru decizia luată. Însă vă trebuie curaj și determinare de la început.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.