Prima femeie prim-ministru al României, Viorica Dancilă, a participat la Consiliul European al Femeilor

6 martie 2019, zi de foc pentru pompierii militari din județul Vâlcea
06/03/2019
Vera Berceanu, singura veterană de război din Râmnicu Vâlcea, a fost felicitată de viceprimarul Carmen Preda
07/03/2019

Discursul premierului Viorica Dăncilă la Consiliul European al Femeilor, susținut miercuri, 6 martie 2019, la Bruxelles

Discursul prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, în cadrul Consiliului European al Femeilor, la Bruxelles

Domnule Președinte al Parlamentului European,

Doamnelor vicepreședinți ai Parlamentului European,

Doamnelor președinți de comisii ale Parlamentului European,

Doamnelor și domnilor comisar european,

Doamnelor și domnilor,

Stimată audiență,

Îmi face o deosebită plăcere să iau parte astăzi, în preajma Zilei Internaționale a Femeii, la acest eveniment important, un eveniment special, în primul rând, pentru că propune o agendă cu obiective ambițioase în ceea ce privește promovarea femeii și a egalității de gen.

În același timp, sunt deosebit de onorată să mă pot adresa dumneavoastră ca femeie, ca politician și, mai ales, ca prima femeie prim-ministru al României, stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Este foarte important pentru mine să particip la această reuniune, mai ales că am fost membru al Parlamentului European și am făcut parte din Comisia pentru Drepturile Femeii și  Egalitate de Gen.

Vă mulțumesc pentru această oportunitate și felicit organizatorii Consiliului European al Femeilor pentru inițiativa de a acorda o atenție sporită, în cadrul acestei ediții, temei implicării femeilor în viața politică,  într-un an în care cetățenii europeni vor decide prin vot asupra viitorului Parlament European, a viitoarei legislaturi europene.

Acest vot poate fi, și ne dorim să fie, un vot pentru un proiect european puternic și unit, dar și un vot pentru politici europene mai ambițioase decât în trecut, inclusiv din perspectiva criteriului de gen.

Dezbaterea de astăzi intervine într-un moment foarte oportun, când demersul de promovare a egalității de gen și de combatere a discriminărilor de orice fel are șansa de a fi mai vizibil, mai insistent urmărit și mai eficient reflectat în cadrul acțiunii europene al agendei noastre publice.

Doresc să subliniez, încă de la început, susținerea mea deplină pentru egalitatea de gen, un principiu fundamental aflat la temelia Uniunii Europene și a culturii europene, o temă cu aplicabilitate transversală pe care mi-o doresc cât mai extinsă la nivelul politicilor Uniunii și căreia Președinția noastră îi acordă un interes deosebit.

Pentru România, asigurarea de oportunități egale pentru femei și bărbați este un deziderat pe care am început să îl transpunem în practică, printr-o prioritizare urgentă în toate ariile politicilor publice.

Prin acțiunile noastre, urmărim ca egalitatea de gen să fie menținută constant ca prioritate și considerată un reper semnificativ al acțiunii noastre în implementarea viitoarei Agende Strategice a Uniunii.

Motto-ul ales de Președinția României la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare europeană fundamentală” – este relevant inclusiv din perspectiva egalității de gen. Nu putem vorbi despre coeziune, în general, și de coeziune socială, în special, fără a lupta împreună împotriva discriminării de gen pe piața muncii și la nivelul funcțiilor de conducere.

Nu putem considera că valorile și principiile europene comune sunt respectate dacă nu este acordată atenția necesară egalității de șanse între femei și bărbați.

Nu putem vorbi de bunăstare socială pentru toți cetățenii Uniunii Europene fără o promovare a femeilor în toate domeniile vieții sociale, fie că ne referim la educație, la piața muncii, la antreprenoriat sau la funcții politice la cel mai înalt nivel.

Nu putem vorbi de drepturi și libertăți, dacă nu ne referim la victimele violenței domestice, pe care trebuie să le apărăm prin reglementări, mecanisme și instrumente juridice, promovate la nivel european.

De altfel, în România, am făcut, chiar în această săptămână, un pas important în oferirea de sprijin și protecție persoanelor agresate în propriile familii, prin finanțarea, din fonduri europene, a unui program destinat acestor persoane. Prin acest program vom crea o rețea de locuințe sociale în care victimele violenței domestice vor fi protejate, vor primi asistență psihologică, juridică și vor fi sprijinite prin programe de formare profesională.

Participarea egală a femeilor la viața politică, egalitatea de șanse între femei și bărbați sunt vitale pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, pentru funcționarea democrației și a statului de drept și, nu în ultimul rând, pentru creșterea economică și a competitivității.

Fără o participare activă a femeilor și includerea perspectivei de gen în politicile europene, la toate nivelurile decizionale, obiectivele egalității și dezvoltării durabile nu pot fi atinse.

România a înțeles să promoveze măsuri prin care femeile sunt mai activ implicate în viața politică. În Guvernul pe care îl conduc aproximativ o treime din posturile ministeriale sunt ocupate de femei. Voi depune eforturi ca să depășim acest număr al participării femeilor în Guvernul României.

Preocuparea noastră pentru respectarea acestui principiu la nivel european este reflectată și prin desemnarea unui comisar european femeie în actualul Colegiu și prin reprezentarea feminină substanțială la nivelul delegației române de europarlamentari.

La nivelul Partidului Social Democrat din România, am făcut, de asemenea, un pas important și am introdus principiul paritar în structurile de conducere ale partidului.

Ne dorim să promovăm acest principiu și la conducerea instituțiilor publice pentru că extinderea valorificării capacităților de conducere și profesionale a femeilor va aduce o calitate superioară în activitatea instituțiilor publice.

La nivel european, în exercitarea mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, ne-am asumat o serie de obiective majore în acest domeniu: creșterea independenței economice a femeilor, pentru care avem în vedere măsuri menite să contribuie la combaterea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, cu accent deosebit pe inițiativa Comisiei privind Planul de acțiune 2017-2019, privind combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați). Președinția română va pregăti proiectul de concluzii ale Consiliului privind diferențele de remunerare între femei și bărbați, în special în ceea ce privește politicile și măsurile adecvate, pe care statele membre le pot aplica pentru a reduce decalajele. La nivel național, datorită politicilor publice susținute și implementate de Guvern, media salariilor orare pentru femei este cu doar 5,2% mai redusă decât în cazul bărbaților.

Cu acest procentaj, România se poziționează astfel pe primul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, vizăm în continuare noi politici guvernamentale pentru ca România să amelioreze indicele pentru egalitatea de gen calculat de Institutul European pentru egalitatea de gen.

O altă dimensiune a acțiunii Președinției României vizează stimularea măsurilor menite să sprijine participarea femeilor la piața muncii și, în mod special, în funcții de decizie. În acest sens, ne-am propus și mă bucur să pot afirma că am și adus la îndeplinire acest obiectiv de finalizare a negocierilor pe dosarul privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie a părințiilor și îngrijitorilor. Urmărim, de asemenea, continuarea discuțiilor cu privire la propunerea de Directivă privind îmbunătățirea echilibrului de gen în cazul administratorilor neexecutivi ai companiilor listate la bursă.

Un alt obiectiv major vizează prevenirea și combaterea violenței domestice și asigurarea măsurilor de protecție de urgență pentru protejarea și sprijinirea victimelor.

În sprijinul acestor obiective, vom organiza, în perioada 29-30 mai 2019, o Conferință la nivel înalt privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Ne-ar face o plăcere deosebită dacă ați putea participa la această conferință.

Doamnelor și domnilor,

Închei prin a spune că participarea mea la lucrările Consiliului European al Femeilor reprezintă o oportunitate pentru a reafirma angajamentul Guvernului României pentru continuarea politicilor și măsurilor necesare în domeniul promovării principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Vă mulțumesc încă o dată pentru această oportunitate și doresc să vă urez tuturor o primăvară frumoasă! Mulțumesc!

*******************

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.