„Maria din Mall” de Gheorghe Smeoreanu în regia lui László Vadas la Teatrul Municipal ARIEL

Mircia Gutău: Apel către conducerea Sport Club Municipal
Primarul Mircia Gutău: ”Candidatul nimănui” se lansează în atacuri la adresa Sport Club Municipal
27/02/2020
Primăria Râmnicu Vâlcea sprijină activitatea societăţilor comerciale de pe Platforma Chimică
27/02/2020

Teatrul Municipal ARIEL prezintă duminică, 1 martie 2020, PREMIERA  spectacolului „Maria din Mall” de Gheorghe Smeoreanu, regia László Vadas, premieră ce va avea loc la Cinema „Geo Saizescu”, după lansarea de carte cu același titlu, de la ora 18:30.

Distribuția după personaje:

 • Maria – Anca Olteanu
 • Zosima – Radu Constantinov
 • Gravida 1 – Julliet Attoh
 • Gravida 2 – Olimpia Deaconescu
 • Preot 1 – Dan Constantin
 • Preot 2 – Alin Holcă
 • Vânzătoarea – Camelia Constantin
 • Vânzătorul – Florian Mihai Nițu
 • Soția – Mădălina Floroaica
  Soțul – Alin Păiuș
 • Femeia 1 – Rada Constantinov
 • Femeia 2 – Cătălina Sima
 • Băiatul – Theo Gabăr

* * *

 • Autor: Gheorghe Smeoreanu
 • Regia artistică: László Vadas
 • Scenografie decor: Albert Alpár
 • Scenografie costume: Mihaela Popescu

* * *

Lumea se schimbă cu viteza luminii și noi, oamenii, odată cu ea. Ni se schimbă astfel înfățișarea, obiceiurile, principiile, valorile, credințele. Ne transformăm în ființe lipsite de iubire, ducându-ne existența mânați fiind de o singură dorință: aceea de a obține „mântuirea”, la nivel individual. Pierzând sensul pentru această „mântuire”, „răstignim” în fiecare secundă bucățele din sufletul nostru până când nu mai rămâne din el decât pustiu. Oare ne-am putea opri pentru o secundă pentru a vedea lumina și pentru a înțelege ceea ce suntem cu adevărat? Am putea oare readuce iubirea în fiecare dintre noi? Oare am putea reînvia încrederea… ? – spune regizorul László Vadas.

* * *

A vrut Dumnezeu ca acest spectacol să se nască în felul următor. Sfântul Sofronie, patriarh al Ierusalimului, a scris în veacul al VII-lea „Viața Sfintei Maria Egipteanca”. Înaltpreasfințitul Varsanufie mi-a telefonat, în secolul XXI, evident, și mi-a dat poruncă arhierească (așa am interpretat) să scriu o piesă de teatru după textul Sfântului. Părintele Ștefan Zară, consilier eparhial, a tras la copiator și mi-a dat un plic cu textul. Nevastă-mea îmi tot zicea să deschid plicul și nu aveam curaj, iar când l-am deschis m-am bucurat că Sfântul Sofronie (ne întoarcem la el) era chiar dramaturg. A urmat o discuție cu directorul Teatrului „Ariel”, domnul Gabriel Popescu, cel care mi-a spus că regizorul va fi domnul László Vadas, iar acesta a ales-o pe doamna Anca Olteanu să joace rolul Mariei. Sunt și eu pe aici, pe undeva, nu știu precis pe unde” – a declarat Gheorghe Smeoreanu.

***

În opinia mea, sanctitatea bisericii nu e reprezentată de obiectele sacre existente, ci de lumina care pătrunde acolo prin vitralii, simbolizând veșnicia” – mărturisește Albert Alpár, scenograf decor.

***

“Unul dintre cei mai mari regizori de film Federico Fellini, afirmă: Costumele, ca și visele, sunt o formă de comunicare simbolică.

Costumele, în acest spectacol, au rolul de a descrie și de a evidenția întru totul imaginea asupra unei societăți aflate într-o continuă degradare morală. O lume în care puterea banului, consumerismul și lăcomia au pus stăpânire pe omenire.

Pornind de la picturile din perioada medievală ale lui Hieronymus Bosch, am ales să mă folosesc de estetica grotescului în conturarea trăsăturilor de caracter ale fiecărui personaj. Astfel, costumul nu mai este o simplă haină, ci devine parte din actor și nu numai” –  precizează Mihaela Popescu, scenograf costume.

***

Preț bilet: 20 lei

Rezervări la numerele de telefon 0350.427.500 / 0741.287.911

Biletele se pot achiziționa de la sediul Cinematografului „Geo Saizescu” (B-dul Tineretului nr. 2A, Râmnicu Vâlcea)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.