După 4 ani de guvernare ezitantă în domeniul învățământului superior, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) constată cu indignare faptul că educația românească nu a atins dezideratul asumat de partide la alegerile parlamentare trecute.
Astfel, în proximitatea organizării alegerilor parlamentare care vor stabili viziunea pentru sistemul educațional pentru următorii patru ani, ANOSR lansează campania „Educația la guvernare!” prin care solicită partidelor politice să demonstreze fără echivoc prin planurile de guvernare și prin angajamentele luate că vor acționa ferm pentru a produce schimbări pozitive majore în învățământul superior. Astfel, ANOSR propune obiective concrete în 8 domenii fundamentale ale educației. Dintre acestea, accentul cade pe o serie de 10 priorități majore ale studenților, de natură să corijeze deficiențele încă prezente în sistemul educațional românesc și să genereze îmbunătățiri consistente în mediul universitar.
În ciuda angajamentelor exprimate de partide în campania ANOSR „Viitorul implică studenții!” din 2016, majoritatea priorităților studenților asumate de partide au rămas fără ecou în acțiunile politicienilor. Cu fiecare zi pierdută în urma educației, învățământul superior a avut vizibil de suferit, tocmai de aceea este evidentă necesitatea acută de a prioritiza învățământul în inițiativele legislative și, după caz, în politicile publice de guvernare. Se dovedește imperativ să tragem un semnal de alarmă și să solicităm partidelor politice nu doar să își asume declarativ direcții de dezvoltare, ci să se angajeze la acțiuni concrete, a căror implementare să fie asumată în timp și monitorizată trimestrial împreună cu ANOSR.
Prioritățile majore, clare și de impact, pentru învățământul superior din România propuse de ANOSR sunt:
Cele 10 priorități fac parte din cadrul mai larg al obiectivelor ANOSR, care se pot regăsi aici. Obiectivele au fost trasate de reprezentanții studenților din România reuniți la Adunarea generală ANOSR de la București din perioada 27-30 august 2020 și conturate în baza unei evaluări ample asupra carențelor prezente în viața studentului.
Campania „Educația la guvernare!” reprezintă un demers al ANOSR prin care solicităm o viziune matură și judicioasă din partea clasei politice. Toți candidații la alegerile parlamentare și toate partidele politice din România sunt invitate să își asume cele 10 priorități și obiectivele studenților și să le includă în programele lor politice, pentru ca mai apoi, dacă vor fi aleși, acestea să fie susținute și implementate cu celeritate la nivel național. ANOSR va transmite tuturor partidelor politice parlamentare invitația de a se întâlni și de a semna un angajament privind asumările obținute.
„Momentul alegerilor reprezintă atât ocazia unui bilanț necesar despre ceea ce s-a întreprins în ultimii 4 ani, cât și contextul care impune o dezbatere și răspunsuri oneste din partea partidelor politice despre modul în care înțeleg să îmbunătățească structural învățământul superior din România. ANOSR transmite prioritățile studenților, solicitând partidelor o viziune atent cântărită, axată pe nevoile studenților și din care să rezulte strategii și acțiuni de real impact” – a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.
***
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 21 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.
ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 104 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești. La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.