COVID-19 în județul Vâlcea: situația epidemiologică la data de 5 decembrie 2020

Tragedie la Fârtățești, în satul Dozești – o fată de 14 ani a murit intoxicată cu monoxid de carbon
Trei persoane din Izbășești au suferit arsuri în timp ce aprindeau focul în sobă
04/12/2020
Pompierii valceni au intervenit la un accident rutier produs in Gradinari - judetul Olt
Pompierii vâlceni au intervenit la un accident rutier produs în Grădinari – județul Olt
07/12/2020

Sâmbătă, 5 decembrie 2020, situația epidemiologică a județului Vâlcea se prezintă astfel:

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Vâlcea, de la începutul pandemiei și până în prezent, au fost confirmate 8.266 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și au fost înregistrate 105 decese.

În prezent, în unitățile sanitare dedicate din județul Vâlcea se află internate 172    persoane confirmate pozitiv, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 28 sunt asimptomatice și cu forme ușoare ale infecției, 132 au forme medii și 12 sunt internate în secția ATI.

În acest moment, în județ, sunt 33 de focare de SARS-CoV-2, în centre rezidențiale,  unități sanitare, la agenți economici, cluburi sportive și în cadrul instituțiilor publice.

În ultimele 24 de ore a fost internată  în spitalele din Vâlcea o persoană confirmată pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de 6.641 din cele internate în unități sanitare de la începutul pandemiei.

În județ, în baza definiției de caz, a protocolului medical și a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, până la această dată, au fost realizate 31.864 de teste prin tehnica RT-PCR. De asemenea, conform raportărilor laboratoarelor de analize, au fost recoltate, în regim screening și contra cost, 22.354 de teste în vederea identificării virusului SARS-CoV-2.

În baza Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a emis, în ultimele 24 de ore, 81 de decizii de izolare și 59 de decizii de carantină, în prezent, 886  de persoane aflându-se în carantină la domiciliu sau la locația declarată și 542 de persoane se află în izolare (anchetă epidemiologică – decizie de prelungire a izolării la domiciliu).

Menționăm ca datele sunt în continuă dinamică.

Având în vedere numărul crescut de persoane confirmate cu virusul SARS-CoV-2  a căror stare de sănătate a necesitat internarea în unitățile sanitare de pe teritoriul județului Vâlcea, recomandăm cetățenilor precauție, evitarea spațiilor aglomerate și a deplasărilor inutile, spălarea/ dezinfectarea cât mai frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

De asemenea, informăm că Direcția de Sănătate Publică a pus la dispoziția cetățenilor următoarele numere de telefon, care pot fi apelate pentru obținerea de informații legate de COVID-19 și de măsurile care se aplică în această perioadă:

  • CALL CENTER – 021 414 44 50, cu program de funcționare: Luni – Joi   8:00 -16:00 și  Vineri 08:00 – 14:00;
  • 0758 061 438 (disponibil non-stop)
  • 0250 747 720, cu  program de funcționare:  Luni – Joi  08:30- 16:30 și Vineri  08:30 – 14:00.

Din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, recomandăm ca duminică (6 decembrie 2020), în ziua scrutinului, participanții la vot să respecte următoarele reguli sanitare, în vederea prevenirii răspândirii infecției cu SARS-CoV-2:

  • purtarea măștii de protecție atât în spațiile închise, cât și în cele deschise;
  • păstrarea distanței sociale față de alte persoane;
  • evitarea contactului fizic cu membrii secțiilor de votare (ex: scanarea individuală a cărții de identitate; aplicarea individuală a autocolantului cu mențiunea „votat” pe cartea de identitate);
  • utilizarea dezinfectantului pentru tegumente pus la dispoziție în secțiile de votare, atât la momentul intrării în secție, cât și la părăsirea acesteia.
sursa: Instituția Prefectului - Județul Vâlcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.