Vâlcea: COD PORTOCALIU HIDRO pe râul Olt, în aval și amonte

CEZ prelungește până la 30 iunie 2021 termenul în care clienții săi pot studia ofertele sale
Clienții CEZ Vânzare au timp până la 31 martie 2021 să aleagă oferta potrivită nevoilor lor!
05/01/2021
Constantin Rădulescu: Cod ROȘU hidrologic pe afluenții râului Olt – VIDEO
05/01/2021
Vâlcea COD PORTOCALIU HIDRO pe râul Olt în aval și amonte

Ca urmare a avertizărilor meteorologice instituite la nivelul județului Vâlcea de COD PORTOCALIU de ninsori abundente, la altitudine de peste 1700 de metri și precipitații sub formă de ploaie însemnate cantitativ, în intervalul, 04.01. ora 18.00 – 05.01-ora 08.00 și COD PORTOCALIU HIDRO pe râul Olt, în aval și amonte, în intervalul 04.01 ora 18.00 – 05.01 ora 12.00 privind posibilitatea formării de torenti, viituri, și posibilitatea inundării anumitor zone, la nivelul județului Vâlcea s-au înregistrat mai multe situații de urgență, după cum urmează:

În localitatea Brezoi, în zona podului care face legătura între DN 7A și srada Vasilatu râul Lotru a ieșit din matcă în partea stângă, nivelul apei având între 15 cm și 20 de cm. În zona respectiva mai există o cale de acces, astfel că nu se pune problema izolării populației din zonă. Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență Brezoi în colaborare cu reprezentanții ABA Olt au dispus deplasarea unui excavator in amonte de pod pentru a închide bresa creată de viitură.

Ca urmare a depășirii cotelor de pericol, pe râul Lotru se efectuează deversări controlate din lacurile de acumulare Raureni si lacul de acumulare Govora cu un debit de aproximativ 210 mc/s pentru preluarea undei de viitură, cu activarea sirenelor electrice în zonele menționate pentru avertizarea populației.

De asemenea, circulația rutieră către localitățile Perișani și Racovița este blocată în urma inundațiilor provocate de viitură de pe versanți. La fața locului s-a dispus trimiterea unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată. Din fericire, până în acest moment  nu sunt persoane aflate în pericol.

Totodată, pe timpul nopții, angajații din cadrul ISU General Magheru al județului Vâlcea au acționat pentru evacuarea apei provenită din precipitații în localitățile : Brezoi – două beciuri și două locuințe;  Racovita – cca.6 ha teren inundat care afecteaza 4 gospodării, Francesti – 1 beci, Bunesti – două anexe.

La fața locului acționează un ofițer și echipe mixte de subofiteri și membrii SVSU din localitățile menționate.

Traficul pe DN 7 la  km 200 +700 metri a fost blocat parțial între orele 22.00-05.40 și blocat total între orele 5.40-07.10, de căderi de pietre și grohotiș. S-a acționat pentru degajarea drumului cu ajutorul mai multor utilaje ale SDN.

În această dimineață, s-a emis avertizare hidrologica COD ROSU privind depășirea cotelor de PERICOL pe afluenții situați pe partea dreapta a râului Olt, la confluenta cu raul Lotru în amonte  de lacul de acumulare Ionesti, până pe data de 05.01.2021 ora 12.00. In prezent, se înregistreaza depășirea Cotei de Pericol pe Raul Lotru si se apropie de aceasta cota pe Raul Olanesti.

Din fericire, până îm acest moment, nu a fost nimeni rănit. Vom reveni cu amănunte situația intervențiilor fiind în dinamică.

A informat ISU Vâlcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.