Investiții de 17 milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Râmnicu Vâlcea: mai merită să îți pui centrală?

Consiliul Local Ramnicu Valcea convocat in sedinta extraordinara - Mircia Gutau
Consiliul Local Râmnicu Vâlcea convocat în ședință extraordinară – VIDEO
15/01/2021
COVID-19 în județul Vâlcea: situația epidemiologică la data de 15 ianuarie 2021
15/01/2021
Investiții de 17 milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Râmnicu Vâlcea: mai merită să îți pui centrală

Cu doar câteva zile înainte de sărbători, un cartier întreg din Vâlcea a rămas fără încălzire și fără apă caldă de consum. Cu toate acestea, anul 2021 debutează printr-un anunț al președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cu privire la semnarea a trei contracte pentru reabilitarea unor segmente din rețeaua de termoficare a municipiului. Valoarea totală a acestora este de aproape 17 milioane de euro, promițând minimizarea pierderilor și reducerea costurilor de încălzire și de apă caldă. În aceste condiții, rămâne centrala termică alegerea potrivită pentru locuințele personale?

 Este foarte puțin probabil ca proiectul să fie finalizat până în anul 2022 iar până la concretizarea lui vâlcenii vor avea numeroase probleme cu încălzirea centralizată, ca urmare a construcțiilor. Rețeaua de termoficare nu va fi restaurată integral, ceea ce înseamnă că nu toți locuitorii municipiului se vor putea bucura de ultimele îmbunătățiri. De asemenea, acest proiect nu garantează reducerea până la nulitate a pierderilor de rețea și nici funcționarea perfectă a acesteia. 

Află acum de ce trecerea la centrala termică proprie rămâne în continuare cea mai bună opțiune pentru locuința ta!

  • Nu plătești mai mult decât consumi

Cu siguranță ai avut și tu luni în care ai fost luat prin surprindere de suma pe care trebuie să o plătești la întreținere, neștiind cum să ți-o explici. Motivul principal al costurilor de întreținere ridicate, în special în timpul iernii, sunt pierderile de rețea care se înregistrează la nivelul agentului de încălzire.

Cu alte cuvinte, o cantitate destul de mare de energie se pierde la suprafața conductelor, nemaiajungând până la locuința ta. Apa de consum se încălzește greu iar caloriferele nu funcționează la potențialul maxim, însă costurile pierderilor vor fi și ele adăugate facturii tale. Apelând la o centrală termică proprie te vei situa în afara riscului de a plăti mai mult decât consumi de fapt, iar consumul acesteia poate fi estimat în funcție de tipul de centrală pentru care optezi.

  • Instalarea și reparațiile sunt rapide iar investiția poate fi amortizată

În cazul unei defecțiuni la nivelul centralei, repararea acesteia se face în general rapid și fără prea mari cheltuieli. De asemenea, instalarea unei centrale termice proprii se poate efectua într-un timp destul de scurt, durând în medie aproximativ o săptămână.

Trebuie să acorzi însă o atenție deosebită demersului pe care trebuie să îl parcurgi pentru a primi aprobarea instalării unei astfel de centrale. Află de aici care sunt actele de care ai nevoie și în ce condiții o poți monta. Desigur, debranșarea de la agentul termic și instalarea unei centrale proprii presupune câteva costuri suplimentare, însă întreaga investiție poate fi amortizată chiar și la doi ani de la montare.

  • Diversitatea tipurilor de centrală termică

Poți alege tipul de centrală potrivit pentru tine atât în funcție de structura și de suprafața locuinței, cât și în funcție de eficiența pe care ți-o dorești de la aparat. Tehnic, bazându-te pe caracteristicile pe care vrei ca aceasta să le dețină, poți opta pentru o centrală pe gaz convențională, pentru o centrală cu condensare sau chiar pentru una electrică. Poți găsi la magazine precum instalatiishop fiecare categorie de centrală de la cele mai cunoscute branduri, beneficiind în același timp de asistență în montarea ei. Poți opta, spre exemplu, pentru o centrală cu condensare dacă ești interesat de eficiență, în timp ce varianta electrică este potrivită pentru cei interesați de sustenabilitate.

  • Libertatea termică și energetică

Unul dintre cele mai mari avantaje a centralei proprii este libertatea de a decide cât de mult vrei să consumi. Poți opri sau porni centrala ori de câte ori îți dorești, în funcție de temperatura ideală pe care o vrei în locuință. Consumul tău nu mai este dependent de niciun agent termic, deci nu mai ești obligat să consumi căldură în zilele însorite și nici nu ești la risc de a rămâne fără ea în zilele friguroase

În concluzie, alegerea unei centrale termice proprii rămâne în continuare opțiunea ideală pentru orice proprietar de apartament care își dorește cheltuieli mai mici și siguranță mai mare. Deși se promite reabilitarea rețelelor termice pentru a elimina problemele care apar tot mai des în ultimii ani, avariile și accidentele de la nivelul acesteia sunt inevitabile și nu se poate garanta eradicarea tuturor obstacolelor care vin la pachet cu încălzirea centralizată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.