Tu știi cum să ai grijă de zona verde din curtea ta? Iată cele mai bune sfaturi de îngrijire a gazonului la început de an!

Top 4 lucruri relaxante pe care le poti face in martie 2021
Top 4 lucruri relaxante pe care le poţi face în martie 2021
04/03/2021
Vâlcea: lucrări programate de Distribuţie Oltenia în reţelele electrice pentru săptămâna 8 – 14 martie 2021
05/03/2021
Tu știi cum să ai grijă de zona verde din curtea ta? Iată cele mai bune sfaturi de îngrijire a gazonului la început de an!

Gazonul este zona preferată și cea mai îngrijită din curtea celor care au norocul de a locui la casă. Atunci când este verde, dens și sănătos, nimic nu îl mulțumește mai tare pe proprietar și acesta devine locul unde, atât cei mari, cât și cei mici, au parte de multe activități distractive.

O bună îngrijire a gazonului după iarnă ar trebui, prin urmare, să-i ofere acestuia cele mai bune condiții de dezvoltare pentru anul care tocmai a început. Iar în cele ce urmează, vei afla cele mai bune sfaturi cu privire la momentul primului cosit, a înălțimii corecte de tăiere după sezonul rece și când este vremea pentru prima fertilizare. De asemenea, dacă încă nu deții o mașină de tuns gazonul, Magnet Center îți pune la dispoziție numeroase variante din care poți alege.

Descoperă cum trebuie să îngrijești gazonul, o dată cu trecerea iernii:

Tunderea gazonului pentru prima dată în noul an

De îndată ce soarele își face simțită prezența și temperatura solului ajunge la peste 8 grade C, gazonul începe din nou să crească. Dar, în funcție de tipul de sol, acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.

Gazonul trebuie tuns numai atunci când a atins aproape de două ori lungimea înălțimii de tăiere dorite. Această perioadă este de obicei în jurul lunii aprilie, dar este puternic influențată de vreme. Dacă folosești mașina de tuns mai devreme decât trebuie, vârfurile firelor de iarbă,de culoare verde deschis, care nu sunt încă suficient de întărite, ar fi deteriorate de îngheț, în cazul în care temperaturi ar scădea foarte mult.

Dar cum afectează tipul de sol creșterea gazonului? Iată diferențele:

  • un sol ușor cu o proporție mare de nisip și scăzută de argilă conține mulți pori mari, care sunt de obicei umpluți cu aer și este ușor de încălzit de către soare
  • un sol greu ce conține multă argilă, conține pori mici, care păstrează apa în interior precum un burete. Acest lucru îl face mai greu de încălzit comparativ cu prima varianta. 

Înălțimea optimă de tundere a gazonului

În funcție de tipul de gazon, înălțimea de tăiere recomandată diferă cu câțiva centimetri. După iarnă, gazonul poate fi inițial mai lung cu 1-2 cm. Respectă cu strictețe următoarea regulă: niciodată nu trebuie îndepărtat mai mult de jumătate din tulpina firului de iarbă, ci mai degrabă, o treime. În caz contrar, va fi amenințat cu arsuri solare.

Dacă zona cu gazon se află într-o locație umbrită, nu ar trebui să-l tai mai puțin de 5 cm lungime, deoarece alimentarea cu mai puțină lumină trebuie compensată cu mai multă masă de fire de iarbă.

Înălțimea corectă a gazonului depinde de tipul de gazon (ornamental, utilitar sau dur) și este de 3 până la 4 cm.

Fertilizarea gazonului după iarnă

Fertilizarea poate avea un efect optim numai dacă este aplicată în momentul potrivit. Data corectă de fertilizare variază în funcție de tipul de sol, intensitatea utilizării, tipul de îngrășământ și condițiile meteorologice.

Solul ușor, nisipos este mai puțin capabil să stocheze nutrienți, de aceea, fertilizarea gazonului poate avea loc încă din martie sau aprilie, pentru a stimula creșterea prin furnizarea de substanțe nutritive. Solul greu, în schimb, nu trebuie fertilizat până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, când creșterea naturală începe să încetinească.

Așa cum se întâmplă în toate zonele de grădină, și pentru gazon pot utilizate diverse produse pentru fertilizare, ce conțin în principal substanțe nutritive organice, organico- minerale sau pur minerale.

Avantajele îngrășământului organic sunt reprezentate de nivelul ridicat de siguranță în utilizare și aprovizionarea durabilă a gazonului. Punctele forte ale îngrășământului mineral sunt acțiunea rapidă și prețul scăzut de achiziție, dar dezavantajul în acest caz este riscul de fertilizare excesivă, care poate afecta plantele și mediul înconjurător.

În concluzie, dacă îți dorești ca grădina și curtea ta să arate impecabil pe tot parcursul anului, nu uita să îți achiziționezi uneltele și produsele potrivite, precum și o mașină sau un tractoraș de tuns gazonul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.