AJOFM Vâlcea informează: Măsuri legislative speciale de protecție a salariaților în pandemie

Conferință în Parlamentul European pe tema contribuțiilor aduse de cetățeni
24/10/2021
Incendiu stins de polițiști la Făurești, până la sosirea pompierilor
25/10/2021

1. ȘOMAJUL TEHNIC – OUG nr.111/2021

Se continuă măsurile de sprijin oferite mediului economic afectat de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 prin reluarea plății indemnizației sub formă de șomaj tehnic ce se acordă angajatorilor care au activitatea întreruptă temporar, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii  COVID-19 și al măsurilor prevăzute de hotărârile  Guvernului emise în starea de alertă, precum și angajatorii care au activitatea suspendată, urmare a anchetei epidemiologice efectuată de către DSP.

CUANTUM LUNAR ACORDAT: 75% din salariul de baza (raportat in REVISAL) dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut pe anul 2021 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. (5380 lei *75%=4.035 lei) proporțional cu perioada suspendată a contractului individual de muncă. Angajatorul poate suplimenta din bugetul firmei, suma acordată ca indemnizație de șomaj tehnic, peste suma primită de la AJOFM.

2. REDUCEREA TIMPULUI DE MUNCĂ (Kurzarbeit) – OUG nr.132/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă.

CUANTUM LUNAR: pe durata reducerii timpului de muncă,  salariaţii afectaţi de această măsură, beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate, ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

3. ZILE LIBERE PLĂTITE PĂRINȚILOR ȘI ALTOR CATEGORII DE PERSOANE – OUG nr.110/2021

Pot beneficia de această măsură, părinţii copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum şi părinţii care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, respectiv, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, inclusiv de educaţie timpurie antepreşcolară, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a copiilor in unitatile de invatamant unde acestia sunt inscrisi.

CUANTUM LUNAR ACORDAT: 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, respectiv 75% din 4.035 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.